Ponedeljek,
26. 1. 2009,
13.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 1. 2009, 13.14

8 let, 5 mesecev

Fatah poziva Hamas k oblikovanju vlade narodne enotnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Palestinsko gibanje Fatah je rivalsko gibanje Hamas pozvalo k oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki bi bila sprejemljiva za mednarodno skupnost. Še pred odprtjem meja z območjem Gaze.

Predstavniki Hamasa in Fataha so se pogovarjali prvič po desetih mesecih. Palestinski gibanji sta se nazadnje sešli marca lani v Jemnu, kjer se nista strinjali glede tega, ali naj Hamas obdrži nadzor nad območjem Gaze.

Treba je pospešiti spravo med Hamasom in Fatahom Hamas in Fatah sta pogovore prekinila, nato pa jih je Hamas bojkotiral. Po koncu izraelske ofenzive na območje Gaze pa sta Hamas in Fatah znova sedla za pogajalsko mizo. "Želimo vlado narodne enotnosti, ki bo nadzorovala obnovo območja Gaze in mejne prehode," je dejal vodja poslanske skupine Fataha Azam al Ahmed in dodal, da je treba pospešiti spravo med Hamasom in Fatahom, sicer donatorke ne bodo prispevale sredstev za obnovo Gaze.

Hamas sicer na drugi strani zagovarja stališče, da bi pogovori o spravi med Hamasom in Fatahom morali slediti dogovoru o prekinitvi ognja z Izraelom in koncu blokade območja Gaze.

K čimprejšnji spravi pozivata tudi EU in Egipt K čimprejšnji spravi, ki bi omogočila obnovo Gaze in vnovični zagon mirovnega procesa z Izraelom, sta pripadnike Fataha in Hamasa v nedeljo pozvala tudi Evropska unija in Egipt. Egipt sicer konec februarja načrtuje donatorsko konferenco za obnovo Gaze.

EU bo preučila možnosti za razširitev misije tudi na druge prehode poleg Rafe Medtem je EU izrazila pripravljenost za ponovni zagon svoje misije v Rafi na meji med Egiptom in območjem Gaze, takoj ko bodo pogoji to dopuščali, in preučitev možnost za razširitev svoje pomoči tudi na druge mejne prehode v okviru svoje dejavnosti v regiji, izhaja iz sklepov, ki so jih sprejeli zunanji ministri EU.

Trajno je treba ustaviti raketne napade na Izrael Ministri so ob tem pozvali, da je treba brez odlašanja trajno ustaviti raketne napade na Izrael in takoj odpreti mejne prehode "na redni in predvidljivi podlagi" ter vzpostaviti učinkovite mehanizme za preprečevanje tihotapljenja orožja.

"Na Hamasu ogromna odgovornost za vojno v Gazi" Hamas nosi "ogromno odgovornost" za vojno na območju Gaze, je ob obisku na območju ocenil evropski komisar za razvoj in humanitarno pomoč Louis Michel in Hamas označil za "teroristično gibanje". Dejal je tudi, da ima EU že dovolj plačevanja za obnovo infrastrukture, ki je nato vsakič znova uničena.

"Hamas je teroristilno gibanje in treba ga je ožigosati" "Na tej točki moramo tudi spomniti na ogromno odgovornost Hamasa ... To pravim namenoma tukaj - Hamas je teroristično gibanje in ga je kot takega treba ožigosati," je ob obisku v Džabaliji na severu območja Gaze, enemu od krajev, ki so bili v ofenzivi izraelske vojske na Gazo najbolj prizadeti, ocenil Michel.

"Za mir mora Hamas sprejeti dva mala pogoja" "Da bi EU znova sprožila politični dialog, ki bi imel vsaj minimalne možnosti za uspeh in možnost narediti korak naprej proti miru, mora Hamas sprejeti dva mala pogoja, ki sta mu bila postavljena - prvič, pravico Izraela do obstoja, in drugič, da se odpove oboroženemu boju, teroristični razsežnosti svojega pristopa," je še dejal.

"Izrael naj odpre mejne prehode z Gazo" Izrael je Michel medtem pozval k popolnem odprtju mejnih prehodov z Gazo - ne le za humanitarno pomoč, ampak za vso blago, kot so npr. gorivo, rezervni deli in gradbeni material -, saj bi to omogočilo ponovni zagon vsaj minimalne gospodarske aktivnosti na območju.

"EU ima dovolj plačevanja za isto infrastrukturo" Komisar je sicer kritiziral "gnusno" uničenje Gaze in dejal, da je EU, največji donatorici na palestinskih območjih, že dovolj plačevanja za isto infrastrukturo, ki je nato vsakič znova uničena, s čimer je mislil na ponavljajoče se operacije izraelske vojske.

EU je Palestincem leta 2000 namenila že 3 milijarde evrov Ob tem, ko je spomnil, da je EU od leta 2000 Palestincem namenila že tri milijarde evrov, je komisar sporočil, da je povezava odobrila dodatnih 58 milijonov evrov pomoči za Palestince po zadnji ofenzivi Izraela.

Kot so sporočili iz Bruslja, bo od tega 32 milijonov namenjenih odzivu na dramatično humanitarno situacijo v Gazi, 20 milijonov pomoči Palestincem na Zahodnem bregu, šest milijonov pa palestinskim beguncem v Libanonu. Pred tem je Evropska komisija v začetku januarja, kmalu po začetku izraelske ofenzive, že odobrila tri milijone evrov nujne pomoči za Gazo.