SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski poslanec Mölzer sprašuje EU o varnosti Neka

4

termometer

Evropski poslanec iz Avstrije Andreas Mölzer je na Evropsko komisijo in Svet EU naslovil vprašanje o varnosti Nuklearne elektrarne Krško (Nek).

Mölzer dvomi, da Nek ustreza vsem varnostnim standardom, opozarja pa tudi na nevarnost odlagališča jedrskih odpadkov v okolici Krškega.

Zanima ga tudi, kakšni so veljavni varnostni standardi glede potresne varnosti Mölzerja, ki je v Evropskem parlamentu samostojni poslanec, zanima stališče evropskih institucij do tega, da Slovenija ne izpolnjuje svoje zaveze iz pristopnih pogajanj z EU, da se bo na srednji rok odpovedala pridobivanju električne energije iz jedrskih virov. "Zanimivo bi bilo tudi izvedeti, ali so na ravni EU predvideni pogovori o načrtovanem podaljšanju obratovanja in razširitvi Neka," je pojasnil poslanec. Zanima ga tudi, kakšni so veljavni varnostni standardi za nuklearke glede potresne varnosti.

"V primeru nesreče v Neku radioaktivni oblak ne bi ogrozil le Avstrije, temveč tudi Italijo in Madžarsko," poudarja poslanec. Opozarja tudi na nevarnost odlagališča jedrskih odpadkov v okolici Krškega, ki je tako kot sama elektrarna na potresno ogroženem območju.

Vprašanje varnosti in morebitnega zaprtja Neka je v javnosti znova postalo odmevno ob nesreči v japonski nuklearki Fukušima, ki je sledila silovitemu potresu in cunamiju 11. marca.

Poziv k zaprtju nuklearke K zaprtju nuklearke v Krškem še posebej glasno pozivajo v Avstriji. Deželni zbor avstrijske Koroške je ta mesec zahteval čim prejšnje zaprtje Neka in zagrozil, da bo od avstrijske vlade zahteval veto na vstop Hrvaške v EU, če bo ta država nasprotovala zaprtju.

Voditelji EU so na vrhu unije prejšnji teden v luči jedrske krize na Japonskem podprli izvedbo celovitih in preglednih preskusov varnosti vseh jedrskih elektrarn v EU. Evropski parlament pa bo prihodnji teden na plenarnem zasedanju v Strasbourgu obravnaval resolucijo proti jedrski energiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin