SiolNET. Novice Svet
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU in AstraZeneca še brez dogovora o dobavi cepiva

0,22

termometer

Cepivo covid-19 AstraZeneca
Foto: Reuters

Predstavniki EU in AstraZenece tudi na srečanju v sredo zvečer niso našli rešitve glede predvidenih zamud dobave cepiva, ki so zadnjih dneh povzročile veliko vroče krvi. EU še vedno pogreša več jasnosti s strani podjetja. Na to, da so se napetosti vendarle nekoliko pomirile, pa kaže dejstvo, da sta obe strani pogovore označile za konstruktivne. Proizvodnja cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in BioNTech po delni zamudi zaradi nadgradnje proizvodnih zmogljivosti medtem znova teče normalno, je v sredo sporočil Pfizer.

Napoved podjetja AstraZenece, da bo unija v prvem četrtletju tega leta dobila bistveno manj odmerkov cepiva proti covidu-19, kot je dogovorjeno, dviguje prah od konca minulega tedna. V komisiji želijo jasne odgovore in jasen načrt dobave cepiva, piše STA.

Tega predstavniki unije očitno niso dobili niti na zadnjem sestanku v okviru usmerjevalnega odbora za strategijo cepljenje, že tretjem ta teden, na katerih si strani prizadevata za rešitev spora.

Cepivo proti covid-19 Novice Grožnja novih sevov: kako hitro lahko farmacevti razvijejo novo različico?

"Obžalujemo nadaljnje pomanjkanje jasnosti glede časovnice dobave in zahtevamo jasen načrt AstraZenece za hitro dobavo količine cepiva, ki smo jo rezervirali za prvo četrtletje," je po sestanku tvitnila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Ponovila je stališče, pri katerem EU vztraja že ves čas, da mora podjetje izpolniti svoje pogodbene obveznosti in po odobritvi cepiva za uporabo v EU to dobaviti državljanom unije, piše STA.

Obenem pa je dodala, da je bilo srečanje s prvim možem AstraZenece konstruktivno ter da si bodo s podjetjem še naprej prizadevali za rešitev. "EU ostaja enotna in odločna," je še zapisala.

AstraZeneca Novice Bruselj zavrača logiko AstraZenece, da kdor prej pride, prej melje #video

Število dostavljenih cepiv naj bi bilo bistveno nižje

AstraZeneca je medtem sporočila, da so se zavezali še k tesnejšemu sodelovanju v prizadevanjih, da bi skupaj začrtali pot dobavi cepiva v prihodnjih mesecih. "Nadaljujemo prizadevanja, da bi to cepivo v času pandemije brez dobička dobavili milijonom Evropejcev," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila tiskovna predstavnica švedsko-britanskega podjetja.

EU je s podjetjem avgusta lani popisala pogodbo o dobavi 300 milijonov odmerkov, z možnostjo dodatnih 100 milijonov. Do konca marca naj bi AstraZeneca EU dobavila 80 milijonov odmerkov cepiva, sedaj pa naj bi bila ta številka bistveno nižja.

Po najdbi sumljivega paketa v skladišču cepiva AstraZenece v Walesu aretirali moškega

Britanska policija je danes aretirala moškega, potem ko so v sredo v proizvodnji, kjer polnijo in hranijo cepivo proti covidu-19 družbe AstraZeneca in univerze Oxford, odkrili sumljiv paket. Zaradi paketa so morali ustaviti delo in evakuirati zaposlene iz industrijske cone v valižanskem kraju Wrexham.

Aretirani  53-letnik, ki ga sumijo, da je poslal paket, je trenutno v preiskovalnem priporu.

Podjetje, ki ima štiri tovarne za proizvodnjo cepiva, dve v Veliki Britaniji in dve v EU, kot razlog za zamudo navaja težave v proizvodnji v obratih na tleh unije.

A kot poudarjajo v komisiji, ki je podjetjem finančno pomagala pri proizvodnji, da si vnaprej zagotovi določeno količino odmerkov cepiva, je EU po pogodbi upravičena do cepiva iz vseh teh tovarn, še piše STA.

Po zamudi proizvodnja Pfizerjevega cepiva spet teče normalno

Proizvodnja cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in BioNTech po delni zamudi zaradi nadgradnje proizvodnih zmogljivosti medtem znova teče normalno, je v sredo sporočil Pfizer. Minuli teden in v začetku tega je bilo po njihovih navedbah dobavljenih "le" osem odstotkov manj odmerkov od predvidenih, piše STA.

Pfizer je sredi meseca presenetil z napovedjo zamud v dobavi cepiva državam članicam EU, ki naj bi glede na prvotne napovedi trajale več tednov. Razlog zanje je bila nadgradnja proizvodnih zmogljivosti v tovarni v belgijskem Puursu.

Podjetju je sicer zagotavljalo, da bodo zamujeno hitro nadoknadili in da bodo v prvem četrtletju dobavili vse predvidene odmerke. Motnje so nato zaznamovale le dobavo v minulem tednu in prvih dneh tega tedna. "Kot smo napovedali, smo se vrnili k običajni proizvodnji," je tiskovna predstavnica Pfizerja Marie-Lise Verschelden v sredo povedala za belgijsko tiskovno agencijo Belga, ki jo povzemajo drugi mediji in agencije. "Učinek je bil minimalen: dobavili smo osem odstotkov odmerkov manj od pričakovanega," je še povedala, poroča STA.

Unija se je s Pfizerjem in BioNTechom dogovorila za nakup 600 milijonov odmerkov cepiva, z Moderno za nakup 160 milijonov odmerkov, z AstraZeneco pa za 400 milijonov odmerkov.
25 Novice Zadnji podatki: v torek 1.850 novih okužb #video Hrvaška, koronavirus Novice Na Hrvaškem napovedujejo sproščanje ukrepov s 1. februarjem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin