SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Der Standard: Janša ni Timošenkova

4

termometer

"Janez Janša ni Julija Timošenko. Slovenija zdaj, ko je v globoki politični krizi, potrebuje zaupanje, ne pa paranoidne fantazije," je v avstrijskem časniku Der Standard zapisala Adelheid Wölfl.

Komentatorka v komentarju z naslovom Korupcijska obsodba v Sloveniji: Janša ni Timošenkova piše, da je Janša primer stanja slovenske družbe. "Vsepovsod vidi zarote. Po mnenju nekdanjega slovenskega premierja Janeza Janše večino zadev upravljajo tajni vrhovi. V Janševem svetu mrgoli toliko komunističnih agentov, kolikor jih je poskušalo, da bi ga v nekdanji Jugoslaviji spraviti na pravo pot. Počuti se kot žrtev političnega sodstva in se primerja z ukrajinsko političarko Julijo Timošenko," piše Wölflova.

Dodaja, da je težava globlja od opisa psihičnega stanja politika. "Janša je tudi primer stanja slovenske družbe. Nima nobenega spoštovanja do sodbe sodišča, kot je bilo mogoče v sredo razbrati iz njegovega odziva. In tudi velik del Slovencev nima zaupanja v pravno državo in politiko. Zastrašujoče veliko jih verjame v teorije zarote, podobno kot Janša, čeprav pogosto tudi z drugimi predznaki. Tako je večina vprašanih pred izrekom sodbe v korupcijski zadevi Patria dejala, da ne verjamejo, da bo Janša obsojen, saj naj bi bilo sodstvo politično. Izteklo se je drugače."

Tudi če bi bila sodba drugačna, bi to potrdilo nezaupanje veliko ljudi: ker tako ali tako nimajo zaupanja. Politiki kot Janša (še) ne razumejo, kakšno škodo povzročajo s svojimi teorijami zarote. Slovenija zdaj, ko je v globoki politični krizi, potrebuje zaupanje, ne pa paranoidne fantazije, je zapisala zunanjepolitična urednica časnika Der Standard.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin