Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2011,
8.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 16. 12. 2011, 8.12

7 let, 12 mesecev

Carlos Šakal v Franciji obsojen na dosmrtno ječo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francosko sodišče je venezuelskega terorista, ki je znan kot Carlos Šakal, zaradi štirih smrtonosnih napadov v Franciji v 80. letih minulega stoletja obsodilo na dosmrtno ječo.

Šakal po 18 letih zapora lahko zaprosi za pomilostitev. Sodišče je tako upoštevalo zahtevo tožilstva, ki je za Carlosa Ilicha Ramireza Sancheza zahtevalo najvišjo možno kazen zaradi eksplozij bomb, v katerih je skupno umrlo 11 ljudi, okoli 150 pa je bilo ranjenih.

Odvetnica 62-letnega Šakala Isabelle Coutant-Peyre, ki je tudi Šakalova partnerka, je obsodbo označila za "škandal" in napovedala, da se bo pritožila.

Carlosa Šakala, ki velja za simbol terorizma v obdobju hladne vojne, so leta 1994 aretirali v Sudanu in ga izročili Franciji, od takrat pa je v različnih zaporih. Leta 1997 so ga spoznali krivega umora dveh policistov in civilista ter ga prav tako obsodili na dosmrtno ječo.

Šakal je imel pet ur dolg nagovor Tokratni sodni proces je trajal šest tednov. Šakal je zanikal vse obtožbe na svoj račun, pred razglasitvijo sodbe pa je imel pet ur dolg nagovor. Sodišče se je pred razsodbo štiri ure posvetovalo. Šakal je v svojem nagovoru prebral tudi besedilo v spomin na dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, ki je bil po njegovih besedah "moški, ki je storil več kot vsi revolucionarji na svetu". S stisnjeno pestjo je zaklical "Naj živi revolucija in Alah akbar", kar je pozdravilo okoli 15 njegovih pristašev v galeriji za občinstvo.

Izvajal naročila varnostnih služb V preteklosti se je Carlos Šakal v različnih pogovorih z novinarji pohvalil, da je kot vodja skupine skrajnežev, ki je delovala v Evropi po naročilu obveščevalnih služb držav takratnega Varšavskega pakta in skupin palestinskih skrajnežev, izvedel več kot sto napadov.

Šakal se je rodil leta 1949 v družini premožnega marksističnega odvetnika. Študiral je v Moskvi, nato pa se je preselil v Libanon, kjer se je vključil v Ljudsko fronto za osvoboditev Palestine.

Ne spreglejte