Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
18.19

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Beto O'Rourke Donald Trump

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 18.19

5 let, 1 mesec

Demokratski kandidat po vsoti zbranega denarja prekosil vso konkurenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Beto O'Rourke | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji teksaški zvezni kongresnik iz El Pasa Beto O'Rourke je v 24 urah po razglasitvi predsedniške kampanje zbral 6,1 milijona dolarjev, s čimer je prekosil dolg seznam demokratskih protikandidatov, ki so se odločili za podoben korak. Tudi Bernarda Sandersa, ki je zbral 5,9 milijona.

O'Rourke je kampanjo razglasil minuli konec tedna, ko so v ZDA na tradicionalen način slavili največji irski praznik dan sv. Patricka in morda mu je kakšen bankovec priletel tudi zaradi porekla, ki ga s takim priimkom, kot ga ima, ne more skriti.

Sprejemljiv tudi za sredinske volivce

Morda pa zbrana vsota kaže, da si ameriški volivci spet kot že tolikokrat želijo nekaj novega in se jim kandidat, ki izraža kombinacijo Baracka Obame, Ronalda Reagana in Johna Kennedyja, zdi imenitna izbira za umiritev pregretega ozračja.

O'Rourke, ki je tesno izgubil senatno tekmo na lanskoletnih vmesnih volitvah proti Tedu Cruzu, navdušuje mlade, s svojimi političnimi stališči pa je dovolj nejasen, da bi bil sprejemljiv za sredinske volivce.

Zanesljivo ne gre za ognjevitega borca proti krivicam kapitalizma, kot sta to Sanders in senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ampak za kandidata, ki pri ljudeh vzbuja udoben občutek. Nekaj podobnega kot pred desetletjem Obama.

Trump bo opozicijo prikazal kot nore socialiste, ki bodo iz ZDA naredili Venezuelo

Vendar pa je demokratska baza tokrat eksplozivna, podobno kot republikanska, ki ni več strankarska, ampak povsem baza Donalda Trumpa. Predsednik ZDA se namerava za ponovno izvolitev boriti s tem, da opozicijo prikaže kot nore socialiste, ki bodo iz ZDA naredili Venezuelo.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pretiravanje ga je leta 2016 popeljalo do zmage in ne vidi nobenega razloga za spremembo strategije, ker upošteva le tiste ankete, ki mu dobro kažejo. V njegovem primeru je sicer dobro to, če se v naklonjenih anketah prebije do 50-odstotne podpore med volivci.

Z anketami je tudi tokrat nekaj hudo narobe, saj večina ugotavlja, da predsednika ne podpira več kot 40 do 45 odstotkov volivcev, anketa Rasmussen pa je redno okrog 50 odstotkov. Včasih malce več, včasih malce manj. Vse ankete pa poudarjajo, da je Trumpova podpora med republikanci neverjetno trdna pri okoli 90 odstotkih.

Izbira med kapitalizmom in socializmom?

Trump želi predsedniško tekmo leta 2020 oblikovati kot izbiro med kapitalizmom in socializmom ob kalkulaciji, da se bo večina sredinskih in obotavljajočih se volivcev na koncu opredelila za kapitalizem, torej za njega.

Demokrati še niso izbrali kandidata in ne vedo, ali bodo sprejeli Trumpovo igro ali pa v upanju na trdnost baze, ki je prav tako 90- ali več odstotno proti Trumpu, kot so republikanci zanj, skušali igrati na sredino s pridihom socialne pravičnosti.

Čeprav Biden tekme še ni razglasil, uživa največ podpore

Tam sta za zdaj med drugimi O'Rourke in senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar, pridruži pa se jima lahko še nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden, ki kampanje uradno še ni razglasil. Količina zbranega denarja je dober pokazatelj podpore med volivci, čeprav ni edini. Biden v anketah uživa največ podpore, čeprav tekme še ni razglasil.

Klobucharjeva je v 24 urah od dramatične razglasitve kampanje sredi snežnega viharja zbrala za kampanjo milijon dolarjev, senatorka iz Kalifornije Kamala Harris 1,5 milijona, Warrenova številke ni objavila, guverner Washingtona Jay Inslee in nekdanji guverner Kolorada John Hickenlooper pa sta prav tako kot Klobucharjeva naznanila okrog milijon dolarjev.

Ne spreglejte