SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ashtonova pozvala sirskega predsednika k odstopu

3

termometer

Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je sirskega predsednika Bašarja al Asada danes pozvala k odstopu.

"Čas je, da Asad odide," je izjavila Ashtonova na novinarski konferenci v Moskvi po srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Predstavniki v Bruslju so medtem sporočili, da je Ashtonova povabila generalnega sekretarja Arabske lige Nabila al Arabija, da se udeleži prihodnjega srečanja zunanjih ministrov EU, morda že 1. decembra, na katerem bi govorili o okrepitvi pritiska na sirski režim.

Zaostritev sankcij proti al Asadu Članice EU so v ponedeljek sprejele odločitev o ponovni zaostritvi sankcij proti sirskemu režimu z namenom okrepiti pritisk na predsednika al Asada. 27-terica je razširila seznam oseb blizu režimu, ki jim je zamrznila premoženje in prepovedala potovanje na svoje ozemlje, še za 18 oseb.

Kot je pojasnil predstavnik EU, je povabilo al Arabiju razumeti kot nadaljnje prizadevanja EU in Arabske lige za dodatni pritisk na sirski režim. Arabska liga sicer igra pomembno vlogo v prizadevanjih za končanje nasilja v Siriji. Organizacija je pred dnevi zaradi nasilja nad protestniki sklenila začasno izključiti Sirijo iz delovanja organizacije.

Široka podpora arabskih držav resoluciji Diplomati Nemčije, Francije in Velike Britanije pa so sporočili, da so v Združenih narodih pridobili močno podporo arabskih držav glede resolucije o Siriji. Tiskovni predstavnik nemške misije pri ZN sicer ni navedel držav, ki bi resolucijo v Generalni skupščini ZN lahko podprle, toda v diplomatskih krogih se med drugim omenjajo Jordanija, Kuvajt, Katar, Maroko in Savdska Arabija.

Diplomati so nameravali osnutek resolucije še danes predložiti odboru Generalne skupščine ZN za človekove pravice, ta pa bi o njej lahko glasoval prihodnji torek. 193-članska Generalna skupščina bi lahko o njej glasovala decembra.

V primeru podprtja resolucije okrepljen pritisk na Varnostni svet ZN Če bi bila resolucija v GS ZN izglasovana, bi to okrepilo pritisk na Varnostni svet ZN, da ukrepa v zvezi s krizo v Siriji. V GS ZN sprejeta resolucija sicer ni obvezujoča. Osnutek resolucije vsebuje obsodbo sirske vlade zaradi hudih kršitev človekovih pravic, hkrati pa režim poziva, naj takoj ustavi nasilje proti lastnemu narodu in nemudoma uresniči načrt Arabske lige.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin