Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
10. 6. 2015,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Grčija

Sreda, 10. 6. 2015, 13.57

8 let

Arhar: Že v Stari zavezi so poznali odpis dolga

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kaj si lahko obetamo od rešitve grške dolžniške krize in koliko bo to Slovenijo stalo?

Pogajanja med Grčijo in njenimi upnicami se vse bolj približujejo vrelišču. Poker z milijardami dolga igrajo naprej. Grški minister za finance Janis Varufakis daje izjave, da je nemški denar že izgubljen. Po drugi strani tudi evropski politiki stopnjujejo pritisk z izjavami v smislu, da z izstopom Grčije iz evroobmočja ne bo večje škode. Kaj bo ta poker prinesel Sloveniji?

Upanje in kompromis "Upanje umira zadnje in do zadnjega bo to upanje na mizi," nam je svoj pogled na trenutna pogajanja med Grčijo in njenimi upnicami opisal nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar. Kako se bo grška drama končala, ne želi ugibati.

Podobno meni tudi še en nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari: "Če bo zmagal razum, bo sprejet kompromis. Brez kompromisa bo slabo za vse." Na kratek rok bi bil kompromis že podaljšanje današnjega stanja, da bodo lažje našli neko rešitev.

"Krave, ki ne daje mleka, ne moreš molsti" Gaspari meni, da skupna točka kompromisa nikakor ne more biti plačilo vsega dolga: "Krave, ki ne daje mleka, ne moreš molsti." Enako meni Arhar, ki pravi, da je jasno, da nobena država s takimi kapacitetami tolikšnega dolga ne more vrniti, zato je samo vprašanje časa, kdaj se bo dogovor okoli dolga spremenil.

Gaspariju se zdi razumen predlog, da se vračilo obveznosti veže na gospodarsko rast, saj so bile reforme, ki so jih sprejemali do zdaj, kontraproduktivne.

Že v Stari zavezi so poznali odpis dolga Glede na višino dolga in možnosti grškega gospodarstva bi bil po Arharjevih besedah pravi čudež, če bi Grčija ves svoj dolg vrnila. Arhar se je spomnil, da nam za jugoslovanski dolg niso dali nobenih odpustkov, medtem ko so Poljakom nekako v istem času odpisali 40 odstotkov dolga.

Spomnil je tudi na to, da je Nemčija po drugi svetovni vojni prav tako dobila odpustek, in dodal, da so odpis dolga poznali že v Stari zavezi. Odpis dolga ni nič novega. Dejal je, da bodo zdaj na vrsti pogajanja, ter dodal, da veljajo Grki poleg Armencev in Judov za najboljše trgovce oziroma pogajalce.

Politični marketing ne pomaga Po drugi strani tudi razume nezadovoljne posojilojemalce, ki ne morejo gledati marketinga grških politikov, saj eno govorijo v Bruslju, drugo pa doma. "V poslovnem svetu zadeve ne potekajo tako. Mogoče si takšno vedenje lahko privoščijo politiki, ko pa se vključijo mednarodne finančne institucije, je položaj malo drugačen."

Drahma pomeni še večje težave Arhar meni, da Grexit Grčiji ne bi prinesel nič dobrega, saj bi bil njen dolg še vedno v tuji valuti. Drahma bi devalvirala, kar bi pomenilo, da bi še težje vrnili svoj dolg.

Izgubljeni Varufakisov denar O izjavi grškega finančnega ministra, da je nemški denar že izgubljen, Arhar nima najboljšega mnenja. Prepričan je, da je to spet politični marketing, ki pa v zelo nehvaležen položaj postavlja nasprotno stran. Tudi Gaspari meni, da je Varufakisova izjava ekstremna.

O slovenski izgubi je danes težko govoriti. Po Arharjevem mnenju je gotovo samo to, da vsega denarja ne bomo dobili nazaj. Mitja Gaspari svetuje, naj se Slovenija ne pojavlja kot glavni govorec in naj ne zahteva nečesa, česar ni mogoče dobiti. Tudi zato je mnenja, da je bolje denar dobiti pozneje in mogoče z manjšo obrestno mero kot pa biti na koncu primoran v odpis.

Ne spreglejte