Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2008,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 3. 9. 2008, 10.44

8 let

Ameriške sile iz Afganistana napadle vas v Pakistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriške sile v Afganistanu so po navedbah pakistanskih lokalnih oblasti napadle vas na pakistanski strani meje, pri čemer naj bi bilo ubitih najmanj 20 ljudi.

Šlo naj bi za prvi tovrsten kopenski vojaški poseg v Pakistanu, ki ga je lokalni guverner že obsodil, še posebej zaradi večjega števila civilnih žrtev, poročajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah domačinov in pakistanskih lokalnih oblasti naj bi Američani v vas v pakistanskem delu južnega Vaziristana na meji z Afganistanom davi prileteli s helikopterji in nato preiskali neko hišo. Iskali naj bi borce teroristične mreže Al Kaida in pripadnike strmoglavljenega afganistanskega režima talibanov.

V napadu ubitih deset ljudi V napadu na hišo je bilo najprej ubitih deset ljudi, med njimi tudi tri ženske in dva otroka. Zatem so ostali prebivalci vasi začeli bežati iz hiš, vojaki pa so streljali na množico. Pri tem je bilo ubitih še najmanj 10 ljudi.

Oporišče talibanov in borcev Al Kaide Območje, ki ga sicer nadzirajo plemena in kjer ima pakistanska vlada relativno malo nadzora, že dlje časa velja za oporišče talibanov in borcev Al Kaide, iz katerega naj bi izvajali napade v Afganistanu. Vendar kljub temu tuje sile na tem območju ne bi smeli delovati, je zatrdil pakistanski obrambni minister Haundrij Ahmad Muktar in napovedal preiskavo. Ameriška vojska je že pred tem s helikopterji večkrat napadla domnevna oporišča Al Kaide v Pakistanu, pri čemer je bilo večkrat ubitih tudi več civilistov.

V poveljstvu mednarodnih sil v Afganistanu (Isaf), ki jim poveljuje Nato, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdili, da o operaciji ne vedo nič. Poudarili so tudi, da sile Isaf nimajo mandata za delovanje izven meja Afganistana, razen če bi bile iz Pakistana napadene, pri čemer bi lahko odgovorili s topniškim ognjem.

Ne spreglejte