Sreda,
28. 1. 2009,
11.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 28. 1. 2009, 11.32

8 let, 5 mesecev

Ahmadinedžad od Obame zahteva opravičilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je ocenil, da se mora Barack Obama - če želi udejanjiti svoje obljube o spremembah - opravičiti za ameriške "zločine" nad Iranom v zadnjih 60 letih.

V okviru izpolnjevanja napovedi sprememb bi morale ZDA po besedah iranskega predsednika tudi umakniti svoje enote po svetu. "Stali ste nasproti iranskemu narodu v zadnjih 60 letih," v javnem nagovoru v mestu Kermanšah na zahodu države povedal Ahmadinedžad. "Tisti, ki govorijo o spremembah, se morajo opravičiti Iranu in popraviti svoja slaba dejanja in zločine, ki so jih zagrešili nad Iranom," je še poudaril iranski predsednik.

ZDA bi morale umakniti svoje enote po svetu V okviru izpolnjevanja obljub o spremembah bi morala administracija novega ameriškega predsednika tudi končati svojo vojaško prisotnost po svetu in te enote namestiti znotraj ameriških meja, je še dejal Ahmadinedžad.

Obamo je Ahmadinedžad, ki je poznan po ostri kritiki Izraela, tudi pozval, naj "se ne vmešava več v zadeve drugih držav" ter naj neha podpirati "sioniste brez korenin, izobčence in kriminalce".

Ahmadindžad je pozdravil napoved o spremembah, vendar dejal, da morajo te biti "temeljite". "Če hoče nekdo govoriti z nami v jeziku, ki ga je uporabljal (George) Bush ... četudi uporablja nove besede, bo naš odgovor isti, kot smo ga v zadnjih letih dajali Bushu," je dodal iranski predsednik.

Bush se z Iranom ni želel pogovarjati Napetosti med Washingtonom in Teheranom so bile v zadnjih letih zaostrene zaradi spornega iranskega jedrskega programa. Nekdanji ameriški predsednik Bush se tako z Iranom tudi ni želel pogovarjati, dokler ta ne ustavi svojega jedrskega programa, s katerim naj bi po prepričanju ZDA Iran poskušal izdelati jedrsko orožje.

Obama ponudil roko Obama pa je po drugi strani v ponedeljek pri diplomatskih odnosih ponudil roko Teheranu. V pogovoru za televizijo Al Arabija je tako napovedal, da bo v naslednjih mesecih predstavil splošne okvire politike do Irana. "Kot sem že dejal v svojem inavguracijskem govoru, če bodo države, kot je Iran, razklenile svojo pest, potem mu bomo tudi mi podali roko," je dejal ameriški predsednik. "Zelo pomembno je, da v odnosih z Iranom izkoristimo vsa orodja ameriške moči, vključno z diplomacijo," je dodal.