Četrtek,
17. 7. 2008,
15.43

Osveženo pred

6 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 15.43

6 let, 12 mesecev

Žgajnar: Strokovno vodstvo OI je govorilo resnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Strokovni direktor Onkološkega inštituta (OI) Janez Žgajnar zavrača očitke, da v zvezi z dokumentacijo Marije Auersperg strokovno vodstvo OI ni govorilo resnice.

"Trdili smo, da je vsa uradna medicinska dokumentacija ohranjena in od te trditve ne odstopam," pravi Žgajnar, ki obenem obžaluje razčiščevanje dogodka v javnosti. "Po zakonu smo dolžni hraniti dokumentacijo vseh pacientov" "Po zakonu smo namreč na področju onkologije dolžni trajno hraniti dokumentacijo vseh pacientov. Tudi vsa uradna raziskovalna dokumentacija je shranjena skladno s postopki, določenimi v arhivu raziskovalnega tajništva, kar v svojih izjavah potrjuje tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar," je v sporočilu za javnost zapisal Žgajnar. Obenem dodaja, da strokovno vodstvo OI ni nikoli trdilo, da del dokumentov iz sobe Auerspergove med praznjenjem sobe ni šel v uničenje.

Strokovni direktor OI je "na podlagi ugotovljenih dejstev in dosedanjih izjav za javnost" še zapisal, da "obžaluje dogodke ob izpraznitvi sobe Auerspergove ter razčiščevanje dogodka v javnosti". "Razprave v javnosti na takšen način ne želimo nadaljevati, ker je brezplodna," je ocenil Žgajnar in pojasnil, da bo strokovni svet OI o tem vprašanju in o morebitnih nadaljnjih korakih razpravljal na prvi naslednji seji.

Spomnimo: V inšpekcijskem nadzoru, pri katerem je sodelovala tudi Auerspergova, je bilo ugotovljeno, da je bil v postopku praznjenja stavbe A uničen pretežni del dokumentacije skupnih raziskav Auerspergove in njenih sodelavcev. OI sta v torek tudi obiskali informacijska pooblaščenka in državna nadzornica za varstvo osebnih podatkov z namenom zaključka postopka v zvezi z dokumentacijo Marije Auersperg.

V.d. generalnega direktorja OI Ana Žličar pa je v sredo dejala, da je bilo uničenje raziskovalne dokumentacije upokojene kirurginje Marije Auersperger naročeno. Kot je pojasnila, je oseba, ki je uničila dokumentacijo, izjavila, da je odstranitev in predajo dokumentacije Dinosu naročil generalni direktor.