SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA Slovenijo uvrstile na seznam držav v koaliciji proti IS

1

termometer

Slovenija še ni sprejela nobene konkretne odločitve glede boja proti Islamski državi (IS), se pa vključuje v mednarodna prizadevanja za zaustavitev njenih terorističnih aktivnosti.

Tako pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu, potem ko je ameriški State Department Slovenijo uvrstil na seznam držav v koaliciji proti IS.

Prizadevanja mednarodne skupnosti nimajo formalizirane oblike sodelovanja v smislu formalne koalicije, zajemajo pa več dimenzij, so opozorili na MZZ. Dodali so, da ni pričakovati, da bi Slovenija sodelovala pri vojaškem delovanju, vendar pa ta prizadevanja vključujejo tudi aktivnosti za zaustavljanje rekrutiranja in dotoka teroristov ter financiranja, usposabljanje lokalnih struktur, pomoč pri reševanju humanitarne krize, delegitimizacijo sovražne ideologije IS ter zavračanje in obsodbo mednarodnega terorizma.

Na seznamu 50 držav tudi Slovenija "IS s svojimi aktivnostmi predstavlja grožnjo iraški državi ter varnosti v regiji in svetu. Grozodejstva in kršenje osnovnih človekovih pravic ter humanitarnih vrednot predstavljajo dejanja, ob katerih svet ne more mirno stati ob strani," so poudarili na ministrstvu in izpostavili, da je to v petkovi predsedniški izjavi poudaril tudi Varnostni svet Združenih narodov. "Mednarodna skupnost mora grožnjo IS nasloviti ne samo vojaško, ampak z najširšim skupnim pristopom na vseh področjih aktivnosti mednarodne skupnosti," so še poudarili.

VS ZN je v petek predsedoval ameriški državni sekretar John Kerry in State Department je nato na spletnih straneh objavil sporočilo za javnost o "oblikovanju mednarodne podpore proti IS" ter ob tem tudi seznam okoli 50 držav in organizacij, ki so del mednarodne koalicije proti IS. Med njimi je tudi Slovenija.

Tudi State Department sicer poudarja, da pri koaliciji proti IS ne gre le za vojaške operacije, ampak druge dimenzije boja. To so pomoč partnerjem na terenu, zaustavljanje dotoka teroristov in financ, pomoč pri humanitarni krizi in odvzem legitimnosti sovražni ideologiji IS.

Na koalicijskem seznamu so tudi EU, zveza Nato, Albanija, Avstrija, Nemčija, Francija, Nizozemska, Oman, Združeni arabski emirati, Savdska Arabija, Egipt, Japonska, Litva, Kanada in druge države.

Med njimi so tudi vse nekdanje jugoslovanske republike s Srbijo in Kosovom vred.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin