SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA množično prisluškovale slovenskim telefonskim pogovorom

2

termometer

ZDA naj bi med letoma 2005 in 2008 s pomočjo nemške obveščevalne službe BND in Deutsche Telekoma prisluškovale vsem klicem iz Slovenije v Bruselj, Amsterdam in Rotterdam.

Kot je poročal Pop TV, gre za strogo zaupno operacijo Eikonal, v kateri so Američani testirali, koliko podatkov civilnega prebivalstva lahko zajamejo in kaj lahko iz njih ugotovijo.

Operacija Eikonal je bila najbolj množično prisluškovanje v Evropi med letoma 2005 in 2008. O njej se je veliko ugibalo, novinar Jure Bračko pa je sedaj pridobil dokumente, ki kažejo točno kje in kako so poleg ostalih evropskih držav zajemali tudi slovenske klice.

Ker je Frankfurt eno največjih vozlišč vse komunikacije na svetu, so Nemci in Američani vse klice iz Ljubljane do Bruslja, od Ljubljane do Amsterdama ter od Ljubljane do Rotterdama v Frankfurtu zajemali, kopirali in preusmerili do sedeža nemške obveščevalne službe v Pullachu, od tam pa do nemškega kraja Bad Aibling, kjer so Američani analizirali vse klice.

Zajeti tudi bosanski, srbski in hrvaški klici Pričakovati je, da bo razkritje odmevalo tudi na Balkanu, saj so bili zajeti tudi bosanski, srbski in hrvaški klici. Od evropskih držav so bile za Američane nezanimive le Estonija, Litva in Malta, dodajajo na POP TV.

Kot so še povedali, so te podatke mesec dni zbirali v Avstriji, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem. V teh državah že potekajo tudi preiskave policije ali parlamentarnih komisij.

Prisluškovali so tudi Angeli Merkel Ameriška agencija za nacionalno varnost je sicer prisluškovala številnim svetovnim voditeljem, tudi nemški kanclerki Angeli Merkel, kar je ohladilo odnose med Nemčijo in ZDA. Nečedno ravnanje ZDA je leta 2013 razkril žvižgač Edward Snowden.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin