Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 6. 2008,
15.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 6. 2008, 15.28

8 let, 5 mesecev

Zavod 25. junij za izredno sejo DZ o vprašanjih s Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zavod 25. junij je napovedal, da si bo prizadeval za sklic izredne seje državnega zbora o odprtih vprašanjih s Hrvaško.

Kot so napovedali, nameravajo nagovarjati vse sedanje poslance in potrjene kandidate za prihodnje poslance. Nagovarjali bomo vse poslance, ne glede na politično pripadnost in ne glede na to, ali gre za opozicijskega ali koalicijskega poslanca v DZ, je napovedal direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik. "To, če ti nekdo jemlje ozemlje in morje, je velik problem države" "Morda čas za to, da pride do izredne seje in da se parlament opredeli do teh vprašanj, ni najslabši. Prvič zato, ker se je zdaj zelo jasno pokazalo, na kako direkten način se izigrava, recimo v primeru Dragonje, sklep piranskega sodišča, kaj se dogaja ob Muri itd. Drugič pa zato, ker je vendarle ta čas, ki ga sedaj živimo, tudi čas, ko so poslanci in drugi občutljivi na probleme ljudi. Verjamemo, da bodo tudi na probleme države. To, če ti nekdo jemlje ozemlje in morje, je velik problem države," je opozoril Podobnik.

Novinarske konference se je udeležil tudi Joško Joras, ki je ponovno opozoril na zaplete z zapornico, ki je zamenjala cvetlična korita na njegovi t.i. evropski poti na levem bregu Dragonje. Zapornico sem prisiljen uporabljati, vendar je to ovira na poti do mojega doma, je dejal.

"Ukine naj se začasna kontrolna točko na parceli 5451" Po besedah Jorasovega odvetnika in predstavnika Civilne družbe Slovenije za pravično mejo s Hrvaško Danijela Starmana, bi bila rešitev za sedanje zaplete z zapornico ta, da ukinejo začasno kontrolna točko na parceli 5451. Odločba naj bi bila že napisana, vendar do vročitve še ni prišlo, je opozoril Starman in dodal, da obstaja tudi volja na hrvaški strani za odstranitev začasne kontrolne točke na omenjeni parceli. "Na enem kilometru sta sedaj dva mednarodna mejna prehoda, eden ogromen, dokončan, drugi pa provizoričen in predmet mednarodnih konfliktov," je pojasnil Starman.

Z ministrstva za okolje in prostor so na vprašanje, ali drži, da je omenjena odločba že napisana, posredovali pojasnilo inšpektorata za okolje in prostor, v katerem je zapisano, da inšpektorat ne vodi postopka v zvezi s postavitvijo hrvaške mejne kontrolne točke v Sečovljah, to je objektov in naprav mejnega prehoda Sečovlje, katere uporabljajo hrvaški državni organi.

"Takšna vprašanja ureja Sops" Ob tem so na inšpektoratu še dodali, da vprašanja v zvezi z opravljanjem mejne kontrole ureja sporazum med Slovenijo in Hrvaško o obmejnem prometu in sodelovanju (Sops), ki ga je državni zbor ratificiral julija 2001. Ta sporazum tudi določa, da vsa odprta vprašanja v zvezi s sporazumom rešuje stalna mešana komisija za uresničevanje Sopsa.

Inšpektorat: Vsak tovrsten postopek bi bil v nasprotju s Sopsom Kot so dodali na inšpektoratu, je med temi vprašanji "tudi vprašanje pristojnosti za izvajanja efektivne oblasti na območju mejnega prehoda Sečovlje. Sestavni del tega vprašanja je seveda tudi pravica postavljanja objektov in naprav za službe mejne kontrole." Kot so dodali, pa bi bil "kakršenkoli postopek inšpektorata za okolje in prostor v zvezi z obravnavami objekti brez predhodne izvedbe postopka komisije po določbah navedenega zakona o ratifikaciji sporazuma v nasprotju s Sopsom".

Starman je še opozoril, da bi bil morebiten referendum o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo skrajno sredstvo za rešitev vprašanj meje, je pa po njegovem "na voljo še veliko ključev". Hrvaška mora med drugim z EU zapreti 32 poglavij, Slovenija pa po njegovem med drugim ne bi smela dati soglasja, da Hrvaška konča pogajanja z EU na področju pravosodja, dokler ne bo spoštovala odločitve sodišča.

"Zapornica je sramota" Za odstranitev ovir so po njegovih besedah doslej "kot posamezniki in upniki poskušali vse", zato v neke samostojne fizične podvige ne računamo več, je napovedal Starman. "Zapornica je sramota," je še dejal. Kot so še danes povedali na novinarsko konferenci, nihče od upravičencev na levem bregu Dragonje razen Jorasa do danes še ni dobil kode za zapornico. V Zavodu 25. junij tudi niso zadovoljni z delom slovensko-hrvaške komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje vprašanja meje.

Ne spreglejte