Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 5. 2012,
13.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 16. 5. 2012, 13.11

7 let, 12 mesecev

Zavarovalnice še brez odločitve o dvigu premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komercialne zdravstvene zavarovalnice se še niso odločile, za koliko bodo dvignile premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Z varčevalnimi ukrepi v okviru zakona za uravnoteženje javnih financ se namreč prenaša del plačila z obveznega na dopolnilno zavarovanje. Z dodatnim petodstotnim prenosom kritja določenih zdravstvenih storitev na prostovoljno zdravstveno zavarovanje bi letos v javni zdravstveni blagajni privarčevali 48 milijonov evrov, na letni ravni pa 88 milijonov evrov.

Pri nas dopolnilno zdravstveno zavarovanje nudijo tri zdravstvene zavarovalnice - Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica.

V Vzajemni in Adriatic Slovenica se še odločajo V Vzajemni so pojasnili, da še delajo izračune o morebitnem dvigu premij. O tem sicer odloča uprava zavarovalnice, odločitev pa mora potrditi še nadzorni svet. Tudi v Adriatic Slovenica še ocenjujejo vpliv sprememb, zato še ne morejo govoriti o morebitnih spremembah premije.

Triglav: Do prilagajanja premije bo vsekakor prišlo V Triglavu, Zdravstveni zavarovalnici pa so zapisali, da bo do prilagajanja premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vsekakor prišlo, a zneska še ne razkrivajo, saj da je o tem še preuranjeno govoriti.

Zakon za uravnoteženje javnih financ namreč poleg prenosa na dopolnilno zavarovanje spreminja tudi cene zdravstvenih storitev, preureja tudi druga področja (cene zdravstvenih storitev, sprememba načina naročanja medicinsko-tehničnih pripomočkov, dopolnilno zavarovanje za veterane), kar pa je povezano tudi s stroški zavarovalnic. Zato je, kot navajajo v Triglavu, preračunavanje spremembe premije zavarovanja zahteven postopek.

Gantar: V najslabšem primeru premije višje za okoli tri evre Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer v ponedeljek v DZ ocenil, da zavarovalnice ne bodo pomembno višale premij dopolnilnega zavarovanja, v najslabšem primeru bi lahko za okoli tri evre.

V skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ, ki med drugim spreminja zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, bodo komercialne zavarovalnice poslej namesto pet odstotkov plačevale 10 odstotkov za najzahtevnejše operacije ter presaditve organov, zdravljenje v tujini, intenzivno zdravljenje, radioterapijo, dializo in druge nujne najzahtevnejše diagnostične, terapevtske in rehabilitacijske posege.

Namesto 15 odstotkov bodo komercialne zavarovalnice krile 20 odstotkov vrednosti za storitve v zvezi z zagotavljanjem in zdravljenjem zmanjšane plodnosti in umetno oploditvijo, sterilizacijo in umetno prekinitvijo nosečnosti, pa tudi specialističnoambulantne, bolnišnične in zdraviliške storitve kot nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja, razen za poškodbe izven dela.

Za pet odstotkov manj se bo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja kril tudi nemedicinski del oskrbe v bolnišnici in zdravilišču v okviru nadaljevanja bolnišničnega zdravljenja, storitve v osnovni zdravstveni dejavnosti, zdravljenje zobnih in ustnih bolezni ter za medicinske pripomočke.

Ne spreglejte