Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2017,
12.54

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

9

Natisni članek

copati hiša dom stanovanje

Nedelja, 10. 12. 2017, 12.54

6 let, 1 mesec

Zakaj Slovenci nosimo copate? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

9

Kaj je prva stvar, ki ste jo storili, ko ste danes prišli iz službe ter stopili čez prag svojega doma? Velika večina se je verjetno najprej preobula v copate. Pa ste vedeli, da to počnejo redki narodi in je to pravzaprav naša kulturna posebnost?

Video: Planet TV

To je zakoreninjena navada, letnica nastanka ni znana, preprosto se prenaša iz generacije v generacijo. Sezuti čevlje, obuti tople, mehke copate in občutiti domačnost. Tradicionalna navada naj bi se s podeželja prenesla v mesto, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

"Sploh po drugi svetovni vojni, ko sta se zgodili industrializacija in urbanizacija, je ogromno ljudi je prišlo s podeželja v mesto. Prej se na podeželju niso preobuvali, ker so vedno hodili v hišo in iz nje. Praktičnost je v smislu, da se ravna tako, da bo gospodinja imela čim manj dela," pravi kulturolog Peter Stanković.

Gostu uničimo zunanji videz

Preobuvanje v copate je slovenska posebnost, ki se ji je Stanković čudil že kot otrok. "Ko sem prišel k babici v Celje, je bila absolutno prva stvar preobuti se v copate, ko pa sem prišel k babici v Vojvodino, pa je vedno rekla, češ, pojdi naprej, kaj se boš sezuval."

Smešno je, pravi, da mora gost, ki se za obisk navadno lepo obleče in uredi, sezuti, saj mu s tem uničimo zunanji videz. Navada sezuvanja je tako vpeta v našo družbo, da se gost sezuje praktično brez namiga gostitelja. "Iz te navade so izvzeti starejši, ki se ne morejo prikloniti, in obrtniki, od katerih ne pričakujemo, da se sezujejo," poudarja Stanković.

Kakšne so navade po svetu?

Američani doma načeloma ne sezujejo čevljev, Skandinavci na drugi strani namesto copat obujejo le tople nogavice. Navade po svetu so različne. "V arabskih državah je običaj, da se sezuje in se gre naprej, a le v nogavicah. Simbolno je zunaj umazan svet in to umazinijo pustiš zunaj," dodaja Stanković.

 

Ne spreglejte