Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 8. 2008,
16.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 26. 8. 2008, 16.25

8 let

Žagar zavrača očitke na račun projekta ustanavljanja pokrajin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ivan Žagar zavrača očitke Mateja Lahovnika, da je bil neuspešen pri črpanju evropskih sredstev ter da je pri projektu pokrajin "podcenil zdravo kmečko pamet državljanov".

"Ne gre za nikakršno podcenjevanje državljanov, ampak na eni strani za upoštevanje politične realnosti, na drugi pa stroke," pravi minister. Žagar: Konkretnih pripomb ni bilo Vsebinski paket pokrajinske zakonodaje je bil po njegovih besedah v celoti pripravljen že pred letom dni. Pripravljen je bil tehnični zakon, ki govori o prenosu pristojnosti, vlada pa je v zvezi s projekcijo proračuna za leto 2009 sprejela sklepe, v katerih je "popolnoma jasno zapisan obseg financ, kot obseg kadrovskega načrta, ki se prenaša na pokrajine". V tem letu, kar je potekala procedura v državnem zboru, je bilo mogoče predlagati tudi konkretne rešitve, ki bi prispevale k izboljšanju zakonodaje, a po Žagarjevih besedah razen pavšalnih trditev, da stvari niso dobro pripravljene - na kar sam ne more pristati - konkretnih pripomb ni bilo.

Končno odločitev sprejema državni zbor

V fazi, ko so z opozicijskimi strankami še usklajevali zakonodajo, so pripombe upoštevali, kolikor je bilo mogoče v okviru danih možnosti. Minister v zvezi s financiranjem na primer poudarja, da se je treba zavedati, da je porazdelitev davčnih virov povezana s stanjem razvoja v pokrajinah in da je v tem smislu nujna tudi finančna decentralizacija.

Služba, ki jo vodi, je po njegovih besedah projekt ustanavljanja pokrajin pripeljala tako daleč, kot je bilo mogoče. Končno odločitev pa sprejema državni zbor - v primeru zakona o ustanovitvi pokrajin z dvotretjinsko večino.

Žagar se boji, da pokrajin še dolgo ne bo Pri tem Žagar predvideva, da do pokrajin še dolgo ne bomo prišli, če bo v naslednjem mandatu začela procedura teči od začetka. Razen če bi zakonodajo, ki je sedaj pripravljena, v naslednjem mandatu ponovno uvrstili v fazo sprejemanja. Poleg tega se minister boji, da bi stopnjo decentralizacije, ki se odraža skozi ta finančni okvir, lahko bistveno okrnili.

"Valiti sedaj odgovornost nekam drugam, je nekorektno"

Glede števila pokrajin pojasnjuje, da je bilo zanj vedno izhodišče devet pokrajin, ko je prišlo do spremembe ustave, pa je bil političen dogovor 14 pokrajin. "Valiti sedaj odgovornost nekam drugam, je nekorektno," poudarja Žagar, še posebej ker je bilo v času, ko je bil zakon o ustanovitvi pokrajin v državnem zboru, mogoče z dopolnili predlagati manjše število pokrajin.

V odzivu na Lahovnikove očitke, objavljene v današnjem Delu, pravi še, da je bil "ravno ta poslanec sopodpisnik zakona o ustanovitvi Savinjsko-saleške (Saša) pokrajine kot najmanjše od pokrajin, kar pomeni, da je pravzaprav podpiral projekt 14 pokrajin". Ob tem je dodal, da je LDS ob sprejemanju zakona o skladnem regionalnem razvoju, resda na nivoju statistično-razvojnih regij predlagala povečanje teh iz 12 na 14.

Črpanje evropskih sredstev poteka uspešno

Glede črpanja evropskih sredstev minister poudarja, da to črpanje poteka uspešno. Prejšnja finančna perspektiva, ki se zaključuje, je praktično realizirana v največji možni meri. V odziv na Lahovnikove navedbe pa pravi, da je bil Lahovnik v prejšnjem mandatu minister za gospodarstvo in tako odgovoren za tisti "del, ki poteka skozi ta resor". A je šele z nastopom nove vlade in ukrepi, ki jih je sprejela, to črpanje iz stare finančne perspektive dejansko steklo.

Žagar ne vidi razloga, da ne bi bilo tudi v novi finančni perspektivi črpanje uspešno. Pogajanja za novo finančno perspektivo so se lahko končala šele lani, Slovenija pa je bila med tistimi, ki so najhitreje zaključili ta pogajanja. V tem trenutku je razpisanih za dobro milijardo sredstev, kar pomeni eno četrtino sredstev iz nove finančne perspektive. Aktivnosti na tem področju potekajo tekoče, pravi.

Trofenik: Koalicija priznava poraz slabo pripravljene pokrajinske zakonodaje

Koalicija z umikom projekta regionalizacije Slovenije "priznava poraz slabo pripravljene pokrajinske zakonodaje, ki ni temeljila na strokovnih podlagah, ampak na politični realnosti, vzdrževani s političnimi kupčijami", meni poslanec Zares Vili Trofenik. "Uresničila se je napoved premiera Janeza Janše, da bo pokrajin 14 ali jih ne bo," še ocenjuje.

"Politična realnost vladajoče koalicije ter ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Ivana Žagarja se je razblinila, saj niti največja koalicijska stranka ne more več zagotoviti celovite podpore propadlemu projektu," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal Trofenik.

Ne spreglejte