Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
21. 11. 2012,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 21. 11. 2012, 13.35

8 let

Začele so se volitve v državni svet

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volitve v državni svet potekajo dva dni. Prvi dan volitev odločajo o predstavnikih lokalnih interesov, drugi dan volitev pa bodo odločali o predstavnikih funkcionalnih interesov.

Kljub prizadevanjem nekaterih poslancev v državnem zboru, da bi državni svet preprosto ukinili, pa se bo danes in jutri za 40 sedežev potegovalo 127 kandidatov, ki bodo prek elektorjev poskušali priti do svetniškega stolčka. Danes se bo izbralo 22 svetnikov predstavnikov lokalnih interesov, jutri pa še 18 svetnikov predstavnikov funkcionalnih interesov.

Neplačana funkcija Čeprav funkcija državnega svetnika ni poklicna, pa je očitno zanimanja za tovrstno funkcijo še dovolj. Svetniki za svoje delo dobivajo sejnine, kar je v povprečju okoli 800 evrov na mesec. Plačano funkcijo ima le predsednik državnega sveta, ki je septembra prejel 5.796 evrov bruto.

Strankarska politika v DS-ju V državnem svetu se ne moremo znebiti očitkov, da se tudi tu pozna vpliv strankarske politike, saj se predstavniki lokalnih interesov izvolijo prek elektorjev, ki jih izvolijo tako, da strankarsko sestavljeni občinski sveti določi elektorje, ki nato izvolijo svetnike. Glede na stanje v naši politiki pa si lahko vsak sam ustvari vtis o tem, ali svetniki potem zastopajo strankarske ali lokalne interese.

Namesto župani poslanci, zdaj župani svetniki Na volilnih zborih po Sloveniji bodo danes izbirali 22 državnih svetnikov, ki bodo naslednjih pet let v državnem svetu zastopali lokalne interese. Prvi volilni zbori so se sestali opoldne, večina pa v popoldanskih urah. Med skupno 83 kandidati, o katerih bodo odločali, je tudi kar nekaj županov.

Med kandidati, ki bi radi imeli poleg županske še svetniško funkcijo, najdemo koprskega župana Borisa Popoviča, mariborskega župana Franca Kanglerja, postojnskega župana Jerneja Verbiča, tržiškega župana Boruta Sajovica, zagorskega župana Matjaža Švagana in župana Občine Gornja Radgona Antona Kampuša.

Do svetniškega sedeža lahko tudi z žrebom Glasovanje na volilnih zborih bo tajno. Zanimivo, da se v primeru, ko dva ali več kandidatov dobijo enako število glasov, o novem svetniku med njimi odločil žreb. Na zadnjih volitvah so se na primer z žrebom odločali o svetniku, predstavniku občin z območja Koroške. Največ sreče je imel takrat Marjan Klemenc, ki se za svetniško mesto poteguje tudi danes.

V četrtek bodo potekale še volitve preostalih 18 svetnikov, zastopnikov delodajalcev, delojemalcev, kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev ter predstavnikov negospodarskih dejavnosti.

Kangler se odpoveduje imuniteti Ker se ob kazenskih ovadbah, ki visijo nad županom Mestne občine Maribor Kanglerjem, postavlja vprašanje, ali bi z izvolitvijo v svet dobil tudi imuniteto, so z občine sporočili, da je Kangler večkrat javno povedal, da se že vnaprej odpoveduje imuniteti. Ob današnjih volitvah v DS-ju so tako v Mariboru proti Kanglerju napovedani novi protesti.

Težave z zakoni in s svetniki Kangler ima že deset ovadb, sojenje v primeru vedeževalke Karin in njenega stanovanja se je že začelo, z njim se ukvarja protikorupcijska komisija. Ni pa samo Kangler tisti, ki ima težave z zakoni in bi lahko koristil imuniteto. Podobno veliko težav ima koprski župan Boris Popovič, ki pravi, da ovadb niti ne šteje več. V velikih težavah pa je tudi dozdajšnji sekretar državnega sveta Marjan Maučec, tako kot Kangler, član SLS. Na sodišču proti Marjanu Maučecu poteka kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in dajanja podkupnine. Iz časov, ko je bil dejaven v NK-ju Beltinci, je na okrožnem sodišču skoraj desetletje teklo sojenje, ko je bil obtožen davčne utaje in ponarejanja dokumentov. Sodni proces na sodišču je zastaral tudi zato, ker naj bi se Maučec izmikal vabilom na sodišče.

Ne spreglejte