Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
27. 11. 2012,
12.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 27. 11. 2012, 12.53

7 let, 12 mesecev

"Z denarjem so povezana naša čustva"

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Študentska organizacija Slovenije si prizadeva za osamosvojitev mladih od doma, zato so pripravili program Denar nima idej, ki naj bi študentom pomagal pri finančnem osamosvajanju.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je na današnji novinarski konferenci predstavila namen in cilje novega družbenoodgovornega projekta o finančnem izobraževanju študentov Denar nima idej, ki je nastal pod pokroviteljstvom Urada RS za mladino ter v sodelovanju s Klubom za marketing Ekonomske fakultete v Mariboru in osebno finančno svetovalko Tino Puncer. Pri njegovi pripravi so zasledovali tri ključne cilje: študentom približati področje osebnih financ in vzbuditi zanimanje zanje, izboljšati finančno pismenost mladih ter jih opremiti z orodji in znanji, ki jim bodo pomagala pri ravnanju z denarjem in načrtovanju lastne finančne prihodnosti.

Denar in naša čustva Ker so raziskave pokazale, da smo Slovenci finančno nepismeni, in ker starejši ljudje težje spreminjajo svoje navade, je ključno, da se tovrstna izobraževanja zgodijo čim prej. Kot pravi Tina Puncer, gre za načela zdrave kmečke pameti, kjer pa so vpeta tudi čustva: "Z denarjem so povezana naša čustva, kot so strah, če ga imamo veliko, da ga ne bomo izgubili, žalost in občutek krivde, če ga imamo malo. In ta čustva zelo vplivajo na naše nakupe." Tina Puncer trdi, da zneski tu niso pomembni, pomembna je navada: "Gradimo občutek, da imam." Če bo prava energija usmerjena v cilj, bo ta tudi dosežen.

Izobraževanje bi koristilo tudi politikom Predsednik ŠOS-a Mitja Urbanc pa je izpostavil, da so v zadnjih nekaj mesecih prav mladi skozi proces usklajevanj in priprav protikriznih ukrepov doživeli kar nekaj zanimivih finančnih lekcij političnih sogovornikov: "Iz njih smo se naučili predvsem to, da se skrivnost uspešnega varčevanja skriva v dobrem strateškem načrtovanju. Takšno popotnico in izobraževanje bi zato priporočili ne samo mladim, temveč tudi nosilcem aktualne politične oblasti."

Šest ambasadorjev projekta Partnerji programa so izbrali šest študentov in jih peljali skozi intenzivne priprave osebnih financ in javnega nastopanja. Ambasadorji so v sledečih tednih preizkušali tehnike v vsakdanjem življenju in svoje izkušnje delili na blogu programa www.denarnimaidej.com. Ob koncu novembra in začetku decembra bodo svoje znanje in izkušnje iz upravljanja osebnih financ delili s preostalimi kolegi študenti na sedmih Financ festih – sproščenih neformalnih srečanjih po študentskih klubih in fakultetah po Sloveniji. V prvem delu bodo ambasadorji obiskali Ljubljano, Maribor, Koper, Kranj in Celje, v prihodnjem letu pa bodo svoje znanje širili še po drugih slovenskih mestih.

Racionalna poraba brez zategovanja pasu Ambasadorji projekta se lahko že pohvalijo z rezultati svojega izobraževanja. "Presenetili so me mali stroški, ki se čez mesec kopičijo, na koncu pa je seštevek precejšen. Dobil sem bolj racionalno porabo denarja, pa nisem imel občutka zategovanja pasu," je povedal ambasador Žiga, ki bo tudi sam na Financ festih delil svoje znanje s študenti. Partnerji projekta so si zadali cilj, da program postane dolgoročni projekt, ki se bo odvijal vsako leto in vključil čim večje število študentov.

Ne spreglejte