Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 5. 2012,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 5. 2012, 10.57

8 let

Vojaki danes z novo kolektivno tožbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je danes vložil novo kolektivno tožbo, in sicer zaradi neizplačila regresa za letni dopust pripadnikom SV v skladu z dogovorom iz leta 2010 za leti 2011 in 2012.

V petek, 4. maja, bi morali vojaki na svojem računu imeti izplačan regres v višini 692 evrov bruto, kot določa zakon o interventnih ukrepih za leto 2012, a se to ni zgodilo, so zapisali v sporočilu za javnost. Izplačila ni bilo zaradi enostransko sprejetega sklepa vlade. "Ker je vlada ta sklep sprejela enostransko, je ta sklep nezakonit in pomeni kršitev kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti v delu, ki določa predhodno pridobitev mnenja o času, kraju in načinu izplačil osebnih dohodkov in drugih prejemkov," je zapisal predsednik sindikata Gvido Novak.

Tožba zaradi neizplačanega regresa Dodaja tudi, da je bil s tem nedvomno kršen dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za lani in letos, ki jasno in nedvoumno določa izplačilo regresa pri aprilski plači: "Dogovor je bil sklenjen med vlado in sindikati javnega sektorja novembra 2010 ob prekinitvi takratne stavke javnega sektorja in je bil objavljen v Uradnem listu."

Pirnat dal prav sindikatu Sindikat je za mnenje o pravni naravi dogovora zaprosil pravnika Rajka Pirnata, ki govori v prid sindikatu. Pirnat je namreč v svojem mnenju ugotovil, da je dogovor veljavna kolektivna pogodba za javni sektor, da vlada s svojimi sklepi ne more enostransko spreminjati obveznosti iz kolektivne pogodbe in da je z neizplačilom kršila dogovor in tako kršila veljavno kolektivno pogodbo za javni sektor.

Vodstvo SV z zahtevami ni seznanjeno "V vodstvu Slovenske vojske nismo bili seznanjeni z dejavnostmi Sindikata vojakov Slovenije, zato ne moremo komentirati omenjene zadeve," je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva za obrambo Simon Korez.

Novak: "Podlo dejanje vlade" V sindikatu so zato prepričani, da je nespoštovanje podpisanega dogovora "podlo dejanje vlade, saj so vsa ostala določila, ki so v škodo javnih uslužbencev, bila izvedena v celoti in se še izvajajo". Če bo vlada na delovnem in socialnem sodišču vztrajala pri stališču, da sporni dogovor nima statusa kolektivne pogodbe in da ga zato ni treba spoštovati, bo SVS na sodišču zahteval vse, za kar so pripadniki SV bili prikrajšani, napoveduje Novak.

Pomembno je delovanje pravne države Poudarja še, da so se za tožbo odločili ne toliko zaradi regresa samega kot zaradi načina izvedbe neizplačila. "Pomembno je delovanje pravne države, saj se nam zdi nedopustno načrtno kršenje kolektivnih pogodb in zakonov s strani vlade," je prepričan Novak, ki dodaja, da so nekateri javni uslužbenci regres dobili, in sicer z obrazložitvami, da sklep vlade z dne 26. aprila ni zadostna pravna podlaga za neizplačilo.

Ne spreglejte