Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2016,
16.01

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

4

Natisni članek

vlada DUTB SDH Mateja Vraničar Erman

Četrtek, 22. 12. 2016, 16.01

7 let, 4 mesece

Vlada z 250 milijoni evrov v dokapitalizacijo DUTB in SDH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

4

Mateja Vraničar Erman | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Vlada je sklenila, da dokapitalizira DUTB v višini 50 milijonov evrov, SDH pa v višini 200 milijonov evrov. S tem je DUTB zagotovila, da bo lahko poplačala obveznosti, ki jih je prevzela od ugasnjenih Factor banke in Probanke, SDH pa obveznosti z naslova denacionalizacije, je povedala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Kot je dejala na novinarski konferenci po današnji seji vlade, gre pri Slovenskem državnem holdingu (SDH) za likvidnostna sredstva za namen poplačila dolgov, ki jih je prevzel kot pravni naslednik Slovenske odškodninske družbe z naslova poplačevanja odškodnin v postopkih denacionalizacije. Ta je za poplačila izdajala obveznice in zanje najemala kredite z državnim poroštvom.

"Trenutno so odprti krediti v višini 300 milijonov evrov," je nanizala. Ker je večina premoženja na SDH ostalo opredeljenega kot strateške ali pomembne naložbe, ga SDH ne more prodati in s tega naslova poplačati dolgove, je pojasnila.

Večja preglednost pri upravljanju državnega premoženja?

Vlada je ministrstvu za finance ob tem naložila, naj pripravi potrebne pravne podlage, da se bo preostalo premoženje z naslova denacionalizacijskih postopkov preneslo nazaj na državo, saj razlogov za to, da bi ostalo na SDH, ni več. "S tem bomo zagotovili večjo preglednost pri upravljanju z državnem premoženjem," je dejala in dodala, da ta korak zahteva nekaj zakonskih sprememb, ki bodo sledile v začetku prihodnjega leta.

DUTB izračunal, da potrebuje 50 milijonov evrov

Vlada je kot skupščina soglašala še z dokapitalizacijo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Nanjo sta v začetku leta nadzorovano likvidirani banki, Factor banka in Probanka, prenesli terjatve, ki so bile vrednotene v skladu z metodologijo Evropske komisije, DUTB pa jih je morala ovrednotiti po pošteni tržni vrednosti. "Razlika med vrednotenjema je 76 milijonov evrov, kolikor je znašala tudi največja dovoljena državna pomoč," je spomnila.

DUTB je izračunal, da potrebuje 50 milijonov evrov. "Gre za ukrep, ki je na nek način zaključni element vseh aktivnosti v povezavi s pripojitvijo obeh bank k DUTB," je poudarila Ermanova in zagotovila, da so DUTB s tem omogočili stabilnost pri poplačilu obveznosti, ki jih je prevzel od obeh bank. Od več kot 300-milijonskega kredita s tega naslova je letos poplačal 270 milijonov evrov, je še spomnila.

Cilj je povrniti čim več davkoplačevalskega denarja

Vlada, ki je predlagala, da se povečanje osnovnega kapitala izvede prek povečanja kapitalskih rezerv, je sprejela še poslovno strategijo DUTB do konca leta 2022, ko se izteče njegova življenjska doba. V njej se sledi cilju povrniti čim več davkoplačevalskega denarja, namenjenega za sanacijo bank, cilju intenzivnega upravljanja sredstev ter cilju aktivnega delovanja pri prestrukturiranju družb, če je to ekonomsko upravičeno.

Ne spreglejte