Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2012,
19.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 5. 7. 2012, 19.31

7 let, 12 mesecev

Vlada bo čistila bančne bilance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski državni holding, ki bo nadomestil AUKN, bo prevzel tudi slabe terjatve slovenskih bank, je po seji vlade naznanil minister za finance Janez Šušteršič.

Osrednjo vlogo pri reševanju slabih bančnih terjatev bi lahko po besedah ministra za finance Janeza Šušteršiča prevzel Slovenski državni holding. Vlada naj bi o zakonu o holdingu razpravljala prihodnji teden. Šušteršič je dejal še, da je problem bank glede na trenutne podatke obvladljiv z lastnimi sredstvi.

Holding naj bi reševal slabe bančne terjatve Šušteršič je izrazil pričakovanje, da bo vlada prihodnji teden dokončno sprejela zakon o slovenskem državnem holdingu, v tem zakonu pa bodo vse potrebne pravne podlage, da bi lahko holding prevzel vlogo reševanja slabih bančnih terjatev. Šušteršič pričakuje, da bo DZ zakon sprejel že julija, v praksi pa bi zaživel enkrat septembra.

Mehanizem naj bi bil tak, da bi terjatve bank, ki bi se skozi skrbne preglede izkazale kot rdeče oziroma bi zanje obstajala velika verjetnost, da bodo povrnjene v zelo majhnem znesku ali sploh ne, prenesli na holding. Pri tem ne bi šlo za knjižno vrednost, ampak za vrednost, ki jo je trenutno možno pričakovati, torej likvidacijsko vrednost terjatev. Za to bi morali pred tem pridobiti neodvisne ocene, da ne bi kršili pravil o državni pomoči.

Šušteršič: Vlada nima iluzij, da se bodo razmere izboljšale same od sebe Z izvedbo tega postopka bi na koncu bančne bilance očistili tveganj, ki jih banke postopno priznavajo skozi oslabitve kapitala, nato pa potrebujejo dokapitalizacijo. Šušteršič je zatrdil, da ta vlada za razliko od nekaterih prejšnjih nima iluzij, da naj bi se razmere same od sebe izboljšale, zato bo šla v postopek sanacije bilanc bank.

Evropska pomoč v roku nekaj let? Po tem, kar je trenutno jasno, se zdi problem po Šušteršičevih besedah zdi obvladljiv z lastnimi sredstvi in Sloveniji ne bo treba zaprositi za pomoč iz mehanizmov za stabilnost evra.

Če pa se bodo problemi izkazali za večje ali se bodo pojavila nova tveganja, potem pa minister v perspektivi naslednjih nekaj let ne izključuje tudi take odločitve.

Ne spreglejte