Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2013,
7.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2013, 7.19

8 let, 5 mesecev

Video: Uradno najbolj vroč dan v zgodovini meritev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Cerkljah ob Krki se je živo srebro povzpelo na 40,8 stopinje Celzija, s čimer je bila presežena najvišja do zdaj izmerjena temperatura v Sloveniji.

Dozdajšnja rekordna temperatura je bila 40,6 stopinje Celzija, izmerjena v Črnomlju 5. julija 1950. Rekordi so padli še v šestih krajih, tudi v Ljubljani, kjer so izmerili 40,2 stopinje Celzija.

Kot so potrdili na Agenciji RS za okolje, so bili temperaturni rekordi izmerjeni tudi v Mariboru (39,6 stopinje Celzija), Celju (39,7), Kočevju (37,9), Lescah (36,4), Postojni (36,5) in na Brniku, kjer se je živo srebro dvignilo na 38,1 stopinje Celzija.

Peklenska vročina se sicer počasi poslavlja. V petek popoldne nas bo postopno dosegla vremenska motnja, ki je trenutno nad zahodno in osrednjo Evropo. Kot poudarja meteorolog Benedikt Strajnar, so v petek in v noči na soboto napovedane nevihte, mogoča pa so tudi neurja, ki bodo vključevala močen veter in točo. Nekoliko se bo ohladilo. Tokrat bo po napovedih padlo več padavin kot v zadnjem neurju, predvidoma od 10 do 20 litrov na kvadratni meter.

Strajnar sicer poudarja, da v prihodnje ne izključuje novih toplih obdobij, vendar je po njegovem mnenju za tako ekstremno vročino, kot jo beležijo v teh dneh, malo možnosti. Temperature bodo namreč v prihodnjem tednu okrog 30 stopinj Celzija.

Temperatura morja na slovenski obali pa se bo v prihodnjih dneh gibala med 27 in 28 stopinjami Celzija.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Že dopoldne se bodo na severu Slovenije začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, sredi dneva in popoldne pa tudi drugod. Soparno bo. V severovzhodni Sloveniji bo zapihal severni do severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo do 15 do 20, najvišje dnevne od 30 do 35 stopinj Celzija. V noči na soboto bodo padavine, deloma nevihte, zajele vso državo, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V soboto bo sprva oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo čez dan povsod ponehale. Od zahoda se bo postopno jasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. V nedeljo bo jasno, še bo pihala šibka burja. Bolj sveže bo.

Do vključno petka bo velika toplotna obremenitev. Predvsem na Primorskem je še vedno velika nevarnost požarov v naravi.

Ne spreglejte