Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 11. 2011,
7.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 9. 11. 2011, 7.37

6 let, 7 mesecev

Večina strank že vložila kandidatne liste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Politične stranke in liste, ki nameravajo sodelovati na predčasnih parlamentarnih volitvah, imajo še do polnoči čas za vložitev kandidatur.

Večina strank, ki je napovedala udeležbo na decembrskih volitvah, je kandidatne liste že vložila. Kandidatne liste so v vseh osmih enotah vložile vse parlamentarne stranke (SD, SDS, SLS, LDS, DeSUS, Zares in SNS) ter novoustanovljene stranke Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija), Gregorja Viranta (Lista Virant) in Matjaža Hanžka (Stranka za trajnostni razvoj Slovenije).

V vseh volilnih enotah so liste vložili tudi v zunajparlamentarnih strankah NSi, SMS - Zeleni, Demokratična stranka dela in Stranka enakih možnosti. Kandidature še vlagajo v Gibanju za Slovenijo, kjer so za Planet Siol.net povedali, da jim načrtovanih 8000 podpisov ne bo uspelo zbrati, zato so aktivirali "plan B".

Nekatere stranke ne bodo nastopile v vseh osmih enotah Liste kandidatov vlagajo tudi nekatere manj znane zunajparlamentarne stranke. Vse stranke sicer ne bodo nastopile v vseh osmih volilnih enotah. Stranka slovenskega naroda je denimo kandidatne liste doslej vložila v volilnih enotah s sedeži na Ptuju, Mariboru, v Celju, Novem mestu, Kranju in Postojni. Kandidate bo na volitvah imela tudi stranka Naprej Slovenija. Listo je stranka doslej vložila v treh volilnih enotah, in sicer v volilni enoti s sedežem v Mariboru in v obeh volilnih enotah s sedežem v Ljubljani.

Stranka slovenskega naroda odhaja na volitve s podporo stranke Glas žensk Slovenije in še nekaterih civilnih združenj. Nastopa Koalicije domoljubnih strank, ki so jo napovedovali še skupaj s strankama Naprej Slovenija in Stranko enakopravnih dežel, tako na teh volitvah ne bo. Kot je povedal podpredsednik Stranke slovenskega naroda Zdenko Vinkov - Vincenc, so kandidatne liste s potrebnimi podpisi že vložili v volilnih enotah s sedeži na Ptuju, Mariboru, v Celju, Novem mestu, Kranju in Postojni.

Nameravajo kandidirati v vseh volilnih enotah, so pa zadeve ponekod še v teku. Po besedah predsednice stranke Glas žensk Slovenije Monike Piberl je tudi njihova stranka prispevala nekaj kandidatov, največ v Mariboru, kjer bo kandidirala tudi sama.

Poljanec želi prestaviti volitve na 18. december Predsednik Stare pravde-stranke prava Ludvik Poljanec je napovedal vložitev kandidatur v vseh volilnih enotah. Ponekod jim sicer manjka še nekaj podpisov, vendar Poljanec ocenjuje, da s tem ne bo težav. Trenutno imajo po njegovih besedah okoli 50 kandidatk in kandidatov. Poljanec je ob tem še napovedal, da bodo v četrtek na ustavno sodišče vložili pobudo, da bi celoten postopek in volitve prestavili na 18. december. Ocenjujejo namreč, da so nekatere volilni postopki in določbe v zakonodaji v nasprotju z ustavo in da volivcem ni zagotovljena enaka pravica, da volijo in so voljeni. Pobudo naj bi podprle tudi nekatere druge manjše zunajparlamentarne stranke.

Humana Slovenija "vsaj v nekaj enotah, če ne povsod" Predsednik Stranke Humana Slovenija Miran Šic je pojasnil, da imajo - ker so novi na prizorišču in majhni v organizaciji - doslej "pokritih" kakšne štiri, pet volilnih enot. Ali jim bo povsod uspelo zbrati manjkajoče podpise podpore, Šic ni želel napovedovati. Vsekakor bodo na volitvah nastopili, če ne povsod, pa vsaj v nekaj volilnih enotah, je poudaril.

V naslednjih dneh bo potekal postopek preverjanja ustreznosti oz. zakonitosti vloženih list, na podlagi katerega bodo pristojne volilne komisije tudi izdale odločbe o njihovi potrditvi oziroma zavrnitvi. Če komisija volilne enote ugotovi, da kandidatna lista ni določena skladno z zakonom o volitvah v državni zbor, jo zavrne. V primeru, da ugotovi formalne pomanjkljivosti, pa od predlagatelja zahteva, da jih v treh dneh odpravi.

Zakonski rok za dokončno potrditev list se bo iztekel 14. novembra, do 16. novembra pa bodo volilne komisije z žrebanjem določile vrstni red kandidatnih list na glasovnicah. Seznami kandidatur bodo nato javno objavljeni. Državna volilna komisija jih bo tudi tokrat objavila v posebni brošuri, ki jo bodo prejela vsa gospodinjstva v državi.

Ne spreglejte