SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji 348 naselij z enakim številom moških in žensk

2

termometer

Od skupno 6031 naselij v Sloveniji jih je bilo sredi letošnjega leta 62 brez prebivalcev, 85 pa jih je imelo manj kot pet prebivalcev.

Skoraj četrtina naselij je imela le od sto do 199 prebivalcev, v 32 naseljih pa so živeli prebivalci le enega spola. Podatki Statističnega urada RS (Surs) še kažejo, da je bilo v 348 naseljih število moških in žensk enako.

V naseljih z manj kot sto prebivalci je skupaj živelo blizu 136.000 prebivalcev Rezultati statističnega raziskovanja o prebivalstvu Slovenije, ki ga izvaja Statistični urad RS, še kažejo, da je 1. julija v naseljih z manj kot sto prebivalci skupaj živelo blizu 136.000 prebivalcev oz. pol toliko kot v največjem naselju, Ljubljani. Vsak četrti prebivalec Slovenije je živel v enem od sedmih naselij z najmanj 20.000 prebivalci (poleg Ljubljane še Maribor, Celje, Kranj, Velenje, Koper in Novo mesto). V prvem letošnjem polletju je bilo ustanovljeno tudi novo naselje Pedrovo v občini Nova Gorica, ki je sredi leta imelo 13 prebivalcev.

Raziskava je še pokazala, da so v 37 občinah vsa naselja imela po najmanj sto prebivalcev, v občinah Osilnica in Kostel pa ni bilo nobenega naselja s sto ali več prebivalci. Poleg omenjenih dveh občin je bilo 1. julija še 13 takih, katerih naselja so imela povprečno manj kot sto prebivalcev.

V Sloveniji je 12 naselij, v katerih so živele le ženske Sredi leta je bilo v Sloveniji 12 naselij, v katerih so živele le ženske, in 20 takih, v katerih so živeli samo moški. Občina Kostel je imela sedem naselij s prebivalci le enega spola, kar je največ med vsemi naselji. Največje po številu prebivalcev s prebivalci le enega spola pa je bilo naselje Gorenje Kališče v občini Velike Lašče, kjer je živelo pet moških.

Največji med naselji, v katerih je bilo število moških in žensk povsem enako, pa sta bili Jagodje v občini Izola z 2212 prebivalci in Borovnica v občini Borovnica z 2166 prebivalci, še navaja Surs.

Po podatkih Sursa je imelo v statistični regiji jugovzhodna Slovenija najmanj sto prebivalcev vsako četrto naselje, v pomurski statistični regiji pa štiri od petih naselij. Naselja v koroški in osrednjeslovenski statistični regiji so imela povprečno več kot 500 prebivalcev, naselja v spodnjeposavski in gorenjski statistični regiji ter statistični regiji jugovzhodna Slovenija pa so imela povprečno manj kot 200 prebivalcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin