Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 11. 2011,
10.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 26. 11. 2011, 10.08

8 let

V Sloveniji 348 naselij z enakim številom moških in žensk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od skupno 6031 naselij v Sloveniji jih je bilo sredi letošnjega leta 62 brez prebivalcev, 85 pa jih je imelo manj kot pet prebivalcev.

Skoraj četrtina naselij je imela le od sto do 199 prebivalcev, v 32 naseljih pa so živeli prebivalci le enega spola. Podatki Statističnega urada RS (Surs) še kažejo, da je bilo v 348 naseljih število moških in žensk enako.

V naseljih z manj kot sto prebivalci je skupaj živelo blizu 136.000 prebivalcev Rezultati statističnega raziskovanja o prebivalstvu Slovenije, ki ga izvaja Statistični urad RS, še kažejo, da je 1. julija v naseljih z manj kot sto prebivalci skupaj živelo blizu 136.000 prebivalcev oz. pol toliko kot v največjem naselju, Ljubljani. Vsak četrti prebivalec Slovenije je živel v enem od sedmih naselij z najmanj 20.000 prebivalci (poleg Ljubljane še Maribor, Celje, Kranj, Velenje, Koper in Novo mesto). V prvem letošnjem polletju je bilo ustanovljeno tudi novo naselje Pedrovo v občini Nova Gorica, ki je sredi leta imelo 13 prebivalcev.

Raziskava je še pokazala, da so v 37 občinah vsa naselja imela po najmanj sto prebivalcev, v občinah Osilnica in Kostel pa ni bilo nobenega naselja s sto ali več prebivalci. Poleg omenjenih dveh občin je bilo 1. julija še 13 takih, katerih naselja so imela povprečno manj kot sto prebivalcev.

V Sloveniji je 12 naselij, v katerih so živele le ženske Sredi leta je bilo v Sloveniji 12 naselij, v katerih so živele le ženske, in 20 takih, v katerih so živeli samo moški. Občina Kostel je imela sedem naselij s prebivalci le enega spola, kar je največ med vsemi naselji. Največje po številu prebivalcev s prebivalci le enega spola pa je bilo naselje Gorenje Kališče v občini Velike Lašče, kjer je živelo pet moških.

Največji med naselji, v katerih je bilo število moških in žensk povsem enako, pa sta bili Jagodje v občini Izola z 2212 prebivalci in Borovnica v občini Borovnica z 2166 prebivalci, še navaja Surs.

Po podatkih Sursa je imelo v statistični regiji jugovzhodna Slovenija najmanj sto prebivalcev vsako četrto naselje, v pomurski statistični regiji pa štiri od petih naselij. Naselja v koroški in osrednjeslovenski statistični regiji so imela povprečno več kot 500 prebivalcev, naselja v spodnjeposavski in gorenjski statistični regiji ter statistični regiji jugovzhodna Slovenija pa so imela povprečno manj kot 200 prebivalcev.

Ne spreglejte