Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2014,
19.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2014, 19.26

6 let, 6 mesecev

V parlamentu je Luka Mesec, podpora SDS močno padla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zadnja meritev pred volitvami kaže, da je Stranka Mira Cerarja ustavila padanje, SDS pa še naprej pada. Združena levica beleži trend rasti in bi se ji, sodeč po anketi, uspelo uvrstiti v parlament.

V primerjavi z anketo, ki smo jo objavili včeraj, je stranka SDS izgubila tri odstotne točke, zadnja meritev dva dni pred volitvami pa kaže tudi, da je stranka SMC ustavila padanje na dobrih 33 odstotkov. Razlog za padec SDS je morda naraščajoča volilna udeležba, saj ima SDS, kot kaže, zanesljivo in odločeno volilno telo okrog 150 tisoč volivcev, ki se ne spreminja, so zapisali v agenciji za merjenje javnega mnenja Episcenter.

Združena levica v parlament Presenečenje na lestvici merjenja javnega mnenja je stranka Združena levica, ki je v primerjavi z včerajšnjo raziskavo pridobila 1,5 odstotne točke. Združena levica beleži trend rasti in se ji bo, kot kaže, uspelo uvrstiti v parlament, so zapisali v Episcentru.

Na volitvah bi zmagala stranka SMC. Podprlo bi jo 33,4 odstotka volilnih upravičencev – tistih, ki bi zagotovo odšli na volišča, kaže meritev javnega mnenja, ki jo je za Planet Siol.net opravil Episcenter.

Drugo mesto bi zasedla SDS s 21,3 odstotka glasov, medtem ko bi se stranka DeSUS z 10,3 odstotka glasov uvrstila na tretje mesto. Navezo strank SD in Solidarnost bi obkrožilo 9,3 odstotka volivcev. Alenki Bratušek skoraj šest odstotkov NSi je s 6,3 odstotka pred Zavezništvom Alenke Bratušek, ki bi ga na volitvah obkrožilo 5,9 odstotka udeležencev volitev. Slovensko ljudsko stranko pa bi na volitvah obkrožilo 4,2 odstotka zanesljivih udeležencev volitev.

Presenečenje zadnjega merjenja javnega mnenja pred nedeljskimi volitvami je stranka Združena levica (eden od vidnejših predstavnikov ZL je tudi Luka Mesec, omenjen v naslovu), ki bi jo, sodeč po anketi, tako kot SLS obkrožilo 4,2 odstotka volilnih upravičencev. Pozitivna Slovenija ostaja pod parlamentarnim pragom Pred parlamentarnim pragom so se, sodeč po javnomnenjski raziskavi, znašle stranke Pozitivna Slovenija (1,5 odstotka glasov), Verjamem (1,1 odstotka glasov), Slovenska nacionalna stranka (1,1 odstotka glasov), Piratska stranka Slovenije (en odstotek glasov), Zeleni Slovenije (0,2 odstotka glasov), Enakopravni deželani-Naprej Slovenija (0,2 odstotka glasov) in Državljanska lista (0,1 odstotka glasov).

Sedeže v parlamentu bi si zagotovo razdelilo šest strank Če izmerjene odstotke spremenimo v poslanske mandate, bi imela največ poslancev stranka SMC, ki bi zasedla od 29 do 35 sedežev. SDS bi v prihodnjem sklicu parlamenta pripadlo od 18 do 22 sedežev. DeSUS bi po rezultatih javnomnenjske raziskave dobila od osem do 11 poslanskih sedežev, SD s Solidarnostjo pa od sedem do deset. NSi bi dobila od štiri do sedem sedežev, ZaAB pa od štiri do šest. SLS in ZL pa imata pet mogočih mandatov.

Merjenje javnega mnenja napoveduje 44-odstotno volilno udeležbo.

Ne spreglejte