Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2008,
11.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2008, 11.40

6 let, 6 mesecev

V nedeljo posvetovalni referendum o ustanovitvi pokrajin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Posvetovalni referendum o ustanovitvi pokrajin bo v nedeljo potekal na območju celotne države, in sicer na 13 referendumskih območjih.

Gre za območja predvidenih pokrajin, njihovi prebivalci pa se bodo izrekali, ali se strinjajo z njihovo ustanovitvijo, na nekaterih območjih pa bodo volivke in volivce še povprašali, kako naj se pokrajina imenuje. Na prvem referendumskem območju, ki vključuje občine Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Kozje, Laško, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Štore, Tabor, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče in Žalec, se bodo volivke in volivci izrekali, ali se strinjajo z ustanovitvijo Celjske pokrajine.

Drugo referendumsko območje vključuje občine Črnomelj, Dolenjske Toplice, Metlika, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Semič, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje in Žužemberk, njihovi prebivalci pa bodo na referendumu odgovarjali na vprašanje, ali naj se ustanovi Dolenjsko-belokranjska pokrajina.

Občine Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri in Žirovnica sodijo v tretje referendumsko območje, volivke in volivci na tem območju pa se bodo izrekali, ali želijo živeti v Gorenjski pokrajini.

Na četrtem referendumsko območju, kamor sodijo občine Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava, bodo prebivalci odgovarjali na vprašanje, ali naj se ustanovi Goriška oz. Severnoprimorska pokrajina. Volivci se bodo na tem območju izrekali tudi o imenu pokrajine (Goriška ali Severnoprimorska).

V občinah Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec in Vuzenica, ki sodijo v peto referendumsko območje, bodo prebivalci povprašali za mnenje o ustanovitvi Koroške pokrajine.

Šesto referendumsko območje vključuje občine Bloke, Borovnica, Brezovica, Cerknica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Hrastnik, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Kočevje, Komenda, Kostel, Litija, Logatec, Log-Dragomer, Loška dolina, Loški Potok, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče,Osilnica, Ribnica, Sodražica, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika in Zagorje ob Savi. Tamkajšnji volivci bodo odgovarjali na vprašanje, ali želijo živeti v Osrednjeslovenski pokrajini.

Na sedmem referendumskem območju, ki obsega občine Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče in Sevnica, se bodo prebivalci izrekali, ali si želijo ustanovitev Posavske pokrajine.

Osmo referendumsko območje vključuje občine Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana in Veržej. Tamkajšnji prebivalci bodo poleg vprašanja o ustanovitvi pokrajine odgovarjali tudi, kako naj se ta imenuje - Pomurska ali Prekmursko-prleška.

Tudi v občinah Divača, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Izola, Komen, Koper, Piran, Pivka, Postojna in Sežana, ki sodijo v deveto referendumsko območje, se bodo volivke in volivci poleg izrekanja o ustanovitvi pokrajine opredelili do predlaganih imen: Obalno-kraška ali Južnoprimorska pokrajina.

Deseto referendumsko območje vključuje občine Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Ormož, Podlehnik, Ptuj, Središče ob Dravi, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Trnovska vas, Videm, Zavrč in Žetale, tamkajšnje prebivalce pa bodo na referendumu povprašali, ali naj se ustanovi Vzhodnoštajerska oz. Ptujsko-ormoška pokrajina. Tudi na tem območju bodo volivci izbirali med dvema imenoma predvidene pokrajine.

V občinah Gornji Grad, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Rečica ob Savinji, Solčava, Šmartno ob Paki, Šoštanj in Velenje, ki sodijo v 11. referendumsko območje, bodo prebivalci glasovali, ali si želijo ustanovitve Savinjsko-šaleške pokrajine.

Na 12. referendumskem območju, ki vključuje občine Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Lenart, Makole, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Rače-Fram, Pesnica, Poljčane, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Ruše, Lovrenc na Pohorju, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica in Šentilj, bodo volivce poleg vprašanja o ustanovitvi pokrajine povprašali tudi o njenem imenu. Prebivalci bodo izbirali med Mariborsko in Osrednještajersko pokrajino.

Prebivalci Mestne občine Ljubljana (MOL), ki predstavlja 13. referendumsko območje, pa se bodo na posvetovalnem referendumu izrekali o vprašanju, ali naj MOL dobi tudi status pokrajine.

Za ali proti Volivci sicer na referendumu glasujejo tako, da na glasovnici obkrožijo besedo za ali proti. Kadar se na referendumskem območju odloča o več referendumskih vprašanjih, se o vsakem vprašanju glasuje s posebno glasovnico. Tako bodo na območjih, kjer glasujejo tudi o imenu pokrajine, volivci prejeli po tri glasovnice. Veljavne bodo sicer vse glasovnice, na katerih bo volja volivca jasno razvidna.

Uradni izidi 8. julija Izidi posvetovalnega referenduma se bodo ugotavljali na ravni občin, referendumskih območij in države. Državna volilna komisija bo uradne izide glasovanja predvidoma ugotovila 8. julija. Zoper odločitev DVK bo v treh dneh mogoče vložiti pritožbo, nato bodo izidi objavljeni v Uradnem listu, državni zbor pa ima osem dni časa, da jih razglasi. Gre sicer za posvetovalni referendum, zato njegovi izidi vlade ali državnega zbora ne zavezujejo.

DVK bo v nedeljo na spletnih straneh objavljala podatke o volilni udeležbi, po 19. uri pa tudi referendumske izide, in sicer na ravni občin in referendumskih območij.

Od danes do nedelje do 19. ure sicer velja volilni molk. Posamezniki, ki v tem času zaznajo kršitve molka, to lahko sporočijo dežurni službi ministrstva za notranje zadeve.

Ne spreglejte