Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
19. 2. 2014,
22.17

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 2. 2014, 22.17

8 let, 5 mesecev

V Lazah do petka pričakujejo še pol metra vode, na delu so tudi zmikavti (foto)

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V Lazah ob robu Planinskega polja spet dežuje. Vremenska napoved ni ugodna. Za domačine se začenja še ena dolga noč. Do konca tedna bi se lahko gladina jezera dvignila za več kot pol metra.

Laze na severni strani Planinskega polja, ki je v zadnjih dneh postaja vse bolj prostrana vodna površina, so v boju z naravo vedno bolj nemočne. Gladina jezera, to je v minulih tednih napolnilo polje, se dviguje za približno centimeter na uro. Zaradi padavin – od devete zvečer namreč spet dežuje, po podatkih meteorologov pa naj bi se padavine ponoči nadaljevale – bi lahko do petka gladina jezera narasla še za pol metra, do konca tedna še bolj. "Pričakujemo nove padavine, zaradi tega pod osnovno šolo postavljamo zaščitni nasip, s katerim bomo cesto dvignili za približno en meter. To bi moralo zadoščati tudi za primer, če bi se voda dvignila za 70 centimetrov," nam je zvečer, potem ko je spet odšel pomagat na najbolj kritične dele vasi, povedal Marjan Kolar iz prostovoljnega gasilskega društva Laze-Jakovica. Pod vodo kmalu 12 hiš, sledijo nove štiri? Domačini ob pomoči gasilcev in drugih, ki ponujajo roko solidarnosti, poskušajo grozeči vodni pogubi ta trenutek ukrasti štiri ogrožene hiše. Če bi tudi te zajela voda, bi se število objektov, ki niso zdržali navala narave, povzpelo na ducat. "Iz teh hiš črpamo vodo. Ko se bo gladina dvignila za pol metra, bomo nehali črpati in se osredotočili na naslednji dve hiši, ki ju bo začela ogrožati voda," Kolar z besedami preigrava neugoden scenarij, ki bi se po volji narave lahko kmalu odvil v Lazah. "Zelo hitro se lahko zgodi, da imamo pod vodo 12 hiš in tri, štiri na novo ogrožene. Odvisno od tega, koliko bo padavin." Jakovica potrebuje intervencijsko pot Gasilci ob pomoči domačinov nasip postavljajo tudi v smeri Jakovice, naselja na hribu sredi Planinskega polja, nekaj sto metrov od Laz. Ta ima ob narasli vodi podobo otoka, popolnoma odrezanega od sveta. "Do Jakovice želimo speljati intervencijsko pot, ta mora obstajati zaradi nujnih primerov." Donacije, gasilska društva, vojska, civilna zaščita A domačini v Lazah niso sami, pomoč prihaja tudi od drugod. Do zdaj so prejeli nekaj donacij, z nakazili so se odzvala nekatera podjetja iz Ljubljane. "Sosednja gasilska društva so nam ponudila pomoč, a dokler razmere obvladujemo v našem društvu in z društvi z območja Logatca, te ne potrebujemo. Čez dan delamo, ponoči nam drugi pomagajo dežurati pri črpalkah, da si naši gasilci lahko odpočijejo," pravi Kolar. Roko je ponudila vojska, zjutraj je bil v vasi tudi poveljnik civilne zaščite iz Ljubljane, ki si je ogledal razmere. "S poveljnikom smo dorekli stvari o nasipu, ki ga ravno gradimo pod šolo. Koordinacija je zdaj na državni ravni, tako da moramo delati, kot oni rečejo," je povedal Kolar. V Lazah je na delu 40 gasilcev, danes jim je pomagalo še 37 vojakov. "Pa vaščani. Zadnjič, ko smo polnili vreče za nasipe, jih je bilo sto. Zelo pomagajo, tudi tisti, ki niso člani gasilskega društva. Vsi so zelo solidarni. Domačini, ki imajo v hišah vodo, pa ponoči tako in tako ne spijo."

Turisti pasejo zijala A narava v Lazah ni edina težava.

"Težave so s tistimi, ki pasejo zijala, s turisti, z ljudmi, ki se vozijo s čolni. To bo zdaj rešeno. Pri nas je bil danes komandir logaške policijske postaje, napovedal je prihod specialne enote iz Ljubljane, ki bo patruljirala s čolni in preprečevala ljudem, da bi se vozili po vodi. To je nevarno, saj so vodniki, ki so pod napetostjo, zelo nizko, približno meter in pol do dva metra nad vodo, zato lahko koga tudi ubije."

Da bodo kaznovali tiste, ki se vozijo po vodi in s tem povzročajo dodatno valovanje na gladini jezera, ki ogroža hiše, so danes sporočili tudi s koprske policijske uprave. Ta ima sicer pristojnost na območju Planine, ki jo voda ogroža na drugem koncu Planinskega polja.

Domačini pravijo, da so na delu nepridipravi, policija to zanika Enako kot nekateri domačini, s katerimi smo govorili, nam je tudi Kolar potrdil, da so govorice o povečanem številu vlomov, ki naj bi se v Lazah zgodili v zadnjih dneh resnične.

"V enem tednu so v neko hišo vlomili dvakrat. Ravno prej smo videli neznane ljudi v kombijih. Zdelo se je, da se vozijo okrog in gledajo, kje bi lahko kaj odnesli, a so jih na srečo spodili policisti."

Zanimivo je, da so nam na logaški policijski postaji popoldne dejali, da iz Laz v teh dneh niso prejeli več prijav o tatvinah ali vlomih kot običajno.

Po službi v Laze na turistični ogled "Tu so tudi ljudje, ki se po vasi vozijo z osebnimi avtomobili in so nam v napoto. Čez dan smo imeli zato tukaj dva policista, ki sta delala red," nam je povedal Kolar.

"Težava je po tretji, četrti uri, ko ljudje končajo službe in se pripeljejo pogledat, kako je pri nas. To bi se lahko stopnjevalo ob koncu tedna, sploh če bomo še kaj delali. Ljudje, ki hodijo k nam gledat, povzročajo gnečo, zato ne moremo v miru opravljati svojega dela."

Ne spreglejte