Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 7. 2014,
10.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 27. 7. 2014, 10.50

7 let, 12 mesecev

V koaliciji bi najraje videli stranko DeSUS, Združena levica vse bolj priljubljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec predčasnih parlamentarnih volitev Miro Cerar se te dni z morebitnimi kandidati pogaja za sestavo koalicije. In koga bi moral povabiti v vlado?

Na vsak način DeSUS, je razvidno iz raziskave javnega mnenja, ki jo je za Planet Siol.net opravil Episcenter. Kar 38 odstotkov vprašanih je namreč prepričanih, da bi morala Stranka Mira Cerarja (SMC) v koalicijo z Demokratično stranko upokojencev Slovenije. Štirje odstotki manj so kot najbolj primerno koalicijsko partnerico izpostavili Združeno levico, 28 odstotkov jih meni, da mora Cerar v koalicijo povabiti SD, 26 odstotkov Zavezništvo Alenke Bratušek, 24 odstotkov NSi in le 15 odstotkov SDS. Šest odstotkov vprašanih je odgovorilo, da ne vejo.

Precej bolj zanimivi so ti podatki, ko jih pogledamo skozi prizmo strankarske pripadnosti oziroma skozi prizmo volivcev določenih strank. Volivci Stranke Mira Cerarja bi v koaliciji najraje videli DeSUS (48 odstotkov), sledijo Združena levica (44), Zavezništvo Alenke Bratušek (36), SD (35), NSi (22) in SDS z vsega tremi odstotki podpore.

Za koalicijo s Cerarjem tudi večina volivcev SDS Pri volivcih preostalih parlamentarnih strank je zaznati izrazito navijaštvo. Tako bi kar 78 odstotkov v anketi zajetih volivcev Združene levice svojo stranko rado videlo v koaliciji s SMC. Med podporniki stranke DeSUS jih je za koalicijo s SMC 71 odstotkov, 70 odstotkov je takih med podporniki ZaAB, pa 62 odstotkov med volivci SD in 61 med volivci NSi. Celo 57 odstotkov vprašanih volivcev SDS je naklonjenih koaliciji s SMC, medtem ko bi volivci Slovenske ljudske stranke, ki se ni prebila v parlament, 61-odstotno podprlo koalicijo SMC in NSi.

Cerar je najbolj priljubljen, sledi Pahor, Luka Mesec na četrtem mestu Sicer je Miro Cerar po anketi Episcentra v tem trenutku med predsedniki večjih strank najbolj priljubljen. Na lestvico je vključen tudi predsednik republike Borut Pahor, ki pa je za Cerarjem zaostal za več kot eno odstotno točko. Na tretjem mestu je predsednik DeSUS Karl Erjavec (48,6 odstotka), na četrtem pa že odkritje nedavnih parlamentarnih volitev, Luka Mesec iz Združene levice (45,4). Ljudmila Novak (43,9) in Dejan Židan (43,8) sta se uvrstila na peto in šesto mesto, sledijo Alenka Bratušek (38,5), Janez Janša (35,8), Franc Bogovič (33,9) in Igor Šoltes (31,2).

Združena levica se je prebila na tretje mesto Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje, koga bi volili, če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, in najbrž ni nobeno presenečenje, da je tudi v tem segmentu močno zmagala Stranka Mira Cerarja, s skorajda 35-odstotno podporo. Stranki SDS je podpora padla, a bi s 15 odstotki ostala na drugem mestu, na tretje pa se je prebila Združena levica, ki bi ji anketiranci namenili več kot deset odstotkov glasov. DeSUS in NSi si s 7,8 odstotka delita četrto mesto, parlamentarni prag pa bi presegla le še SD (5,6 odstotka).

Ne spreglejte