Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2012,
8.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 9. 11. 2012, 8.55

8 let

V Beltincih peti Lov s sokoli v Pomurju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V parku pred beltinskim gradom so v soboto dopoldne pripravili predstavitev sokolarstva in sokolov z odprtjem petega Lova s sokoli v Pomurju.

Organizatorji so bili Zavod za turizem in kulturo Beltinci, Sokolarsko društvo Pomurja, Občina Beltinci ter Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed. Ob pomurskih so se srečanja udeležili tudi sokolarji z drugih območij Slovenije in iz Avstrije. Po nagovorih organizatorjev so v kulturnem programu nastopili Prekmurski rogisti, harmonikarski orkester učencev Glasbene šole Beltinci in otroci iz Vrtca Beltinci – enota Melinci. Na prireditvi so sodelovali tudi člani Radenske konjenice, katerim sta se pridružila še konjenika od Male Nedelje, ki so na prireditev prijezdili na konjih.

Pred odhodom na lov s sokoli, ki je potekal v okolici Beltinec, so vse sokolarje in druge udeležence prireditve člani Turističnega društva Beltinci pogostili s fazanjo juho in langašem, člani beltinskega vinogradniškega društva pa z vinom.

V Pomurju veliko možnosti za lov s sokoli Direktorica Zavoda za kulturo in turizem Beltinci Elica Horvat je ob tem povedala, da so pred petimi leti z veseljem sprejeli ponudbo članov Sokolarskega društva Pomurja, da bi pri njih organizirali ta dogodek, saj je v naši pokrajini veliko ljubiteljev ptic in narave, v okolici Beltinec pa je tudi možnost za lov s sokoli.

Ne le lov, tudi tradicija Predsednik pomurskega sokolarskega društva Dragan Zemljič je dodal, da lov s sokoli ni le lov, ampak tradicija, ki se je prenašala iz generacije v generacijo več tisočletij: "Za člane društva je sokolarstvo pristen stik s sokoli in naravo, doživetje ptice ujede v vseh njenih naravnih značilnostih. Pred tisočletji se je lov s sokoli razvil zaradi plena, tako da je človek priučil ptice, da je prišel do plena za prehrano. Danes plen pri tem lovu ni pomemben, ampak udeležencem veliko pomeni doživetje ob pogledu na let ptice ujede. Nekateri sokoli tako lovijo plen, druge pa lastniki peljejo le na kondicijske lete."

Sokolarstvo ne tako razvito kot drugod v EU V Sloveniji je trideset sokolarjev, od tega jih lovi s sokoli petnajst. V Sokolarskem društvu Pomurja je osemnajst članov, od tega jih je iz Pomurja pet, drugi pa so iz Štajerske in Koroške. Pri nas sokolarstvo ni tako razvito kot v drugih državah Evropske unije. Sokoli lovijo malo divjad, kot so jerebice, fazani, vrani, lahko pa tudi poljske zajce. "Zraven je še lovski pes, ki je lahko vsak pes, ki sprejme pri lovu ptico ujedo za svojega družabnika. V okolici Beltinec je pokrajina bogata z malo divjadjo in je primerna za to obliko lova."

Ne spreglejte