Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 9. 2021,
9.02

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

1

Natisni članek

evakuacija škoda Kanarski otoki izbruh vulkana vulkan

Torek, 21. 9. 2021, 9.02

2 leti, 7 mesecev

Na poti do oceana požira hiše in uničuje okolje; vse večja škoda po izbruhu vulkana #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

1

Vulkan, ki še vedno bruha na španskem otoku La Palma, je uničil najmanj 160 hiš, z otoka pa so umaknili več tisoč ljudi. "To ne bo kratek izbruh," je na novinarski konferenci dejal predsednik Kanarskih otokov Angel Victor Torres. 

Vulkanska lava je na svoji poti skozi vasi proti morju uničila že najmanj 160 hiš. Okoli 6.000 ljudi je že moralo zapustiti domove, med njimi tudi 500 turistov , ki so jih v nedeljo evakuirali pred lavo, ki je tekla proti hišam in hotelom v narodnem parku Cumbre Vieja. Otok ima sicer približno 80.000 prebivalcev.

Z lavo je prekritih več kot sto hektarjev površin, še danes pa naj bi po poročanju tujih medijev dosegla ocean. Lava s temperaturo več kot tisoč stopinj Celzija se vali že iz devetih razpok vulkana Cumbre Vieja.

Strokovnjaki napovedujejo, da bi lava, ko bo dosgla ocean, lahko povzročila več eksplozij in oblakov nevarnih strupenih plinov. 

"To je neustavljivo. Ne preostane nam nič drugega, kot da poskušamo čim bolj omiliti škodo," je za španski državni radio RNE povedal Sergio Rodriguez, župan mesta El Paso, kjer je povsem uničenih okoli dvajset hiš.

Stavros Meletlidis, doktor vulkanologije na španskem geografskem inštitutu, je dejal, da je izbruh ustvaril pet lukenj na pobočju in da se razmere lahko kadarkoli spremenijo. "Eruptivna dinamika se lahko spremeni v nekaj minutah," je povedal. | Foto: Reuters Stavros Meletlidis, doktor vulkanologije na španskem geografskem inštitutu, je dejal, da je izbruh ustvaril pet lukenj na pobočju in da se razmere lahko kadarkoli spremenijo. "Eruptivna dinamika se lahko spremeni v nekaj minutah," je povedal. Foto: Reuters

Videoposnetki prikazujejo oranžne reke staljenih kamnin, ki tečejo po hribu navzdol proti gozdu in kmetijskim površinam, kjer se v nižinah razlivajo. Vulkan naj bi vseboval od 17 do 20 milijonov kubičnih metrov lave, je dejal predsednik Kanarskih otokov Angel Victor Torres. "To ne bo kratek izbruh," je dodal.  

Tamkajšnji letalski prevoznik Binter je v ponedeljek po izbruhu vulkana na La Palmi zaradi pepela in dima odpovedal štiri polete na otok La Gomera, španski premier Pedro Sanchez pa je že prispel na La Palmo, kjer se bo srečal z evakuiranimi ljudmi, in napovedal vso potrebno pomoč. "Vsi razpoložljivi viri so na voljo, da obvladamo izbruh, reševalci in državljani si lahko odpočijejo," je dejal. 

Na varno se prepeljali okoli 5.000 ljudi.  | Foto: Reuters Na varno se prepeljali okoli 5.000 ljudi. Foto: Reuters

Na La Palmi so bili sicer v visoki pripravljenosti pred izbruhom, saj so v enem tednu zaznali več kot 22 tisoč potresnih tresljajev v Cumbre Vieji, verigi vulkanov, ki so zadnjič izbruhnili leta 1971. Gre za eno najaktivnejših območij na Kanarskih otokih. 

Slika satelita Copernicus Sentinel-2 prikazuje izbruh vulkana v narodnem parku Cumbre Vieja na kanarskem otoku La Palma v Španiji 20. septembra 2021. | Foto: Reuters Slika satelita Copernicus Sentinel-2 prikazuje izbruh vulkana v narodnem parku Cumbre Vieja na kanarskem otoku La Palma v Španiji 20. septembra 2021. Foto: Reuters

Vulkan, izbruh, La Palma
Novice Na španskem otoku La Palma izbruhnil vulkan #video
Etna
Novice V jutranjih urah spet izbruhnila Etna #video
Trendi Izbruh vulkana izkoristil za peko pice #video
Trendi Izbruh vulkana pritegnil množico radovednežev, na lavi so celo pekli hrenovke #video
Ne spreglejte