Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 8. 2012,
18.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 8. 2012, 18.05

8 let

UL zaradi zamujenega roka grozi izguba javne veljavnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po podatkih ministrstva za izobraževanje je Univerza v Ljubljani (UL) zamudila rok za podaljšanje akreditacije, brez katere po zakonu vsak visokošolski zavod izgubi javno veljavnost.

Šesti in sedmi odstavek 23. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu določata, da morajo visokošolski zavodi, pri katerih je 1. maja 2010 preteklo več kot sedem let od dokončnosti strokovnega mnenja Sveta Republike Slovenije za visoko šolstvo, vložiti vlogo za postopek podaljšanja akreditacije, in sicer najpozneje do 1. 11. 2010. Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) nato izvede postopke za podaljšanje akreditacije teh zavodov v skladu s svojim programom dela, vendar najpozneje do 31. 12. 2012, pojasnjujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter opozarjajo, da bi Univerza v Ljubljani morala vlogo za postopek podaljšanja akreditacije vložiti najpozneje 1. 11. 2010, vložila pa jo je 28. 6. 2012. V pripravi novela zakona, s katero bi roke podaljšali V izogib nepopravljivim posledicam zato na ministrstvu pripravljajo novelo Zakona o visokem šolstvu, s katero bodo podaljšali roke za podaljšanje akreditacije visokošolskih zavodov. Kljub informacijam, ki smo jih prejeli z ministrstva, pa na univerzi zamudo zanikajo. Za Planet Siol.net so potrdili, da so vlogo za podaljšanje subvencije vložili 28. 6. 2012, in hkrati pojasnili, da je bil rok za oddajo vloge 29. 6. 2012, kar bi pomenilo, da so vlogo vložili en dan pred rokom. Dodali so še, da je NAKVIS v svojih dokumentih in programih dela predvidel evalvacijo UL v letu 2013, kar je potrdil tudi z dopisom in pozivom UL, naj vloži vlogo za ponovno akreditacijo najpozneje do konca leta 2012. Ali je torej univerza zamudila rok prijave ali ne? Znova smo se obrnili na pristojno ministrstvo, ki pa je potrdilo, da je bil rok zamujen.

Kakšne so posledice izgube akreditacije? Kot so pojasnili na ministrstvu, po zakonu vsak visokošolski zavod s potekom akreditacije izgubi javno veljavnost. Vendar pa se to po zakonu ne more zgoditi med študijskim letom, ampak s 30. 9. v tekočem koledarskem letu. To pomeni, da zavodi, ki jim do zakonsko določenega roka akreditacije ne bi podaljšali, javne veljavnosti ne bi izgubili 31. 12. 2012, ampak 30. 9. 2013.

Če bi Univerza v Ljubljani ali katera koli ustanova torej izgubila akreditacijo, bi študentje izgubili študentski status in vse pravice, povezane s tem. "Izobrazba, ki bi bila pridobljena na taki instituciji, ne bi imela javne veljave," pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da rešitev tovrstnih razmer v zakonu ni predvidena. "Zakonske rešitve bodo del celovitih sprememb visokošolske zakonodaje, ki jih bomo izvedli v naslednji fazi. Kratkoročno pa izguba akreditacije pomeni izgubo javne veljavnosti študijskih programov, s čimer ministrstvo nima več prave podlage za financiranje študijske dejavnosti na taki ustanovi," so zapisali in hkrati pojasnili, da financiranje vključuje tudi stroške zaposlitev za izvajanje pedagoškega procesa.

Zamudnik tudi Univerza v Mariboru Ministrstvo za nastale razmere ni odgovorno, saj, kot pojasnjujejo, s predlogom spremembe zakona zgolj urejajo nastali položaj. "Visokošolske institucije so dolžne skladno z zakonsko določenimi roki pravočasno vložiti vlogo za postopek podaljšanja akreditacije, svet NAKVIS pa mora sprejeti program dela, ki upošteva zakonsko določene roke. Svet NAKVIS je v tem primeru sprejel program dela, ki ni upošteval zakonsko določenih rokov, visokošolski zavodi pa niso pravočasno vložili vlog za zunanjo evalvacijo," so še sporočili iz ministrstva.

Glede na informacije, s katerimi razpolagajo na ministrstvu, vloge za postopek podaljšanja akreditacije prav tako še ni vložila Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem pa je v postopku podaljšanja, ki bi moral biti skladno s programom dela NAKVIS končan pravočasno.

Ministrstvo ne more potrditi, da bodo študentje študij lahko končali Na vprašanje, ali bodo študentje, ki se vpisujejo na univerzo in bodo začeli študirati v začetku oktobra, sploh vedeli, ali bodo lahko na univerzi končali študij, na ministrstvu odgovarjajo, da jim tega pravnoformalno ne morejo potrditi. "To je odvisno od tega, ali bo novela zakona sprejeta, in pa od končnega rezultata postopka podaljšanja akreditacije, ki teče na NAKVIS," so pojasnili in dodali še, da se ne more zgoditi, da bi študentje že tri mesece po začetku študija ostali brez statusa, saj javna veljavnost študijskega programa ne more prenehati med študijskim letom, ampak s 30. 9.

Posledice izgube akreditacije niso niti najmanj zanemarljive, na univerzi pa so na vprašanje, kako nameravajo ukrepati, če se vendarle zgodi, da akreditacijo izgubijo, odgovorili le, da so ravnali skladno z zakonodajo, pojasnili pa so tudi, da je po zakonu za pripravo vloge odgovoren rektor Univerze v Ljubljani.

Svet RS za visoko šolstvo je sicer pozitivno mnenje o Univerzi v Ljubljani in Univerzi v Mariboru nazadnje izdal 15. 2. 2000.

Ne spreglejte