SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Türk razpisal volitve v Evropski parlament

4

termometer

Predsednik republike Danilo Türk je danes razpisal volitve v Evropski parlament, ki bodo 7. junija letos. Ob tem je izrazil upanje, da se bo volitev udeležilo veliko število volivk in volivcev.

Po prepričanju predsednika republike bi volivci s številčno udeležbo lahko potrdili privrženost evropski integraciji, katere pomemben del je Evropski parlament, ki predstavlja vse državljanke in državljane Evropske unije. "V obdobju prihodnjega sestava Evropskega parlamenta čakajo EU, našo skupno evropsko domovino, pomembne preizkušnje, vloga Evropskega parlamenta pa bo večja kot kdajkoli doslej. To razumevanje naj nas vodi tudi pri letošnjih volitvah poslank in poslancev Evropskega parlamenta," je poudaril predsednik republike Türk.

Vlaganje kandidatnih list do 8. maja

Kot je pojasnil glavni tajnik Državne volilne komisije Marko Golobič, roki za volilna opravila začnejo teči 16. marca. Volivke in volivce bodo od tedaj lahko prispevali podpise podpore za kandidatne liste, prav tako bo mogoče vlagati kandidature.

Najpomembnejši datum pred letošnjimi evropskimi volitvami pa je 8. maj, ko se izteče rok za vložitev kandidatur na Državno volilno komisijo. Do tega dne je treba vložiti tudi vloge za glasovanje po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. 8. maja pa se bo tudi uradno začela volilna kampanja.

Voli lahko vsak s stalnim prebivališčem v Sloveniji Pravico voliti in biti izvoljen na evropskih volitvah v Sloveniji imajo vsi slovenski volilni upravičenci in tudi vsi državljani EU s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki jim ni bila predhodno vzeta volilna pravica in ki so vpisani v volilni imenik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin