Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2012,
20.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 20.38

7 let, 12 mesecev

Türk poudaril zgodovinsko nalogo borcev za neodvisno Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Naša pot do polne uveljavitve na mednarodni ravni je bila veliko lažja prav zato, ker so borci za neodvisno Slovenijo tako dobro opravili svojo zgodovinsko nalogo, je dejal predsednik Danilo Türk.

Kot je dejal na sprejemu za svojce padlih pripadnikov TO, MNZ in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni pravi, tega dosežka zgodovina ne bo pozabila. Slovesnosti ob obletnici državnosti so po besedah predsednika vsako leto priložnost, da ponovno povemo, s kakšnim spoštovanjem se oziramo v čas osamosvojitvene vojne in kako globoko hvaležnost gojimo do vseh tistih, ki so v tej vojni sodelovali kot borci, pa tudi kako dobro razumemo žrtve vseh tistih, ki so takrat izgubili svoje najdražje. "Letos je praznovanje še posebej povezano z 20. obletnico mednarodnega priznanja, navezave diplomatskih odnosov z mnogimi državami sveta in z vstopom Slovenije v Organizacijo združenih narodov," je dejal Türk. "Starih rešitev ne moremo ponavljati" Kot je povedal, problemi, s katerimi se svet sooča, zahtevajo nove rešitve. "Starih rešitev ne moremo ponavljati, novih rešitev še nismo povsem natančno določili. In te nove rešitve zahtevajo veliko skupnega dela doma, v EU in tudi na svetovni ravni," je poudaril predsednik. Po njegovem mnenju je treba vedeti, da smo veliko dosegli. Za nami je namreč "dober kos prehojene poti", danes pa imamo tudi raven razvitosti, kakršne nismo imeli pred 20 leti, in mnoge izkušnje, ki bodo Sloveniji pomagale pri iskanju poti naprej. "Ponosni smo, da smo - sedaj že davnega - leta 1991 sooblikovali podobo današnje domovine, vsak po svoje in vsak s svojimi posledicami," pa je v zahvali poudaril predsednik Združenja vojnih invalidov Gorenjske Kranj Jože Romšak.

"Na žalost vse večja kriza in varčevalni ukrepi vlade tudi nas niso obšli" Romšak se je zahvalil predsedniku in tudi državi, ki je za svojce padlih in ranjene v vojni primerno poskrbela. Ob tem pa je opozoril tudi na to, da se že vrsto let pogovarjajo s pristojnim ministrstvom, da bi prevetrili obstoječo zakonodajo, ki ureja pravice in zaščito žrtev vojne. Po ocenah Romšaka je namreč čas pokazal nekatere pomanjkljivosti, ki bi jih "z malo dobre volje" lahko odpravili, toda zgodilo se ni še nič.

"Na žalost vse večja kriza in varčevalni ukrepi vlade tudi nas niso obšli," je še povedal Romšak in izpostavil, da mnogi izmed njih, predvsem pa vdove, težko živijo. Zato nekdanji policist pričakuje, da se bo dialog s pristojnimi nadaljeval in da se bodo našle rešitve. Ob tem je izrazil še željo, da bi jih predsednik Türk sprejel tudi ob naslednji, 22. obletnici državnosti.

Sprejema za svojce pripadnikov Teritorialne obrambe (TO), ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in civilnih žrtev ter ranjenih v osamosvojitveni vojni so se med drugim udeležili tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, minister za obrambo Aleš Hojs in predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Predsednik Türk in minister Hojs sta sicer že dopoldne položila vence pri spomeniku padlim med osamosvojitveno vojno na ljubljanskem pokopališču Žale.

Ne spreglejte