Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2012,
17.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 10. 8. 2012, 17.58

8 let

Türk obožuje tujino, ko se približujejo volitve, pa domovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik Slovenije Danilo Türk v zadnjem letu svojega mandata vse pogosteje potuje po Sloveniji. To pa ni bila praksa v prejšnjih štirih letih, ko je predvsem potoval po svetu.

Jesenske predsedniške volitve se nezadržno bližajo, že dolgo pa je jasno (še preden je tudi uradno objavil kandidaturo), da želi še pet let na Erjavčevi preživeti tudi zdajšnji predsednik Danilo Türk. Jasno pa je tudi, da je zadnje leto svojega predsedniškega mandata podredil prav bitki za vnovično izvolitev. Volilna kampanja se uradno še ni začela, Türkova pa neuradno traja že vsaj od začetka tega leta. To bi namreč lahko sklepali po tem, kako je predsednik države načrtoval svoje obiske.

Ko bi bile predsedniške volitve vsaj vsako leto! Statistika obiskov v tujini in doma skozi ves Türkov mandat pove veliko. Predsednik Türk je namreč v prvih štirih letih mandata veliko potoval po svetu. To seveda ni nič narobe, saj v svetu zastopa Slovenijo in je to tudi njegova naloga. A se pri tem zastavlja veliko vprašanje, ali je potemtakem v prvih štirih letih svojega mandata dobro ''skrbel'' za Slovenijo, zadnje leto pa ''slabo''? To namreč lahko sklepamo iz števila obiskov v tujini, ki so od prvega (2008) pa do zadnjega leta(2012) upadli za kar za 90 odstotkov! Leta 2008 je imel, tudi zaradi predsedovanja Slovenije Evropski uniji, več kot 70 obiskov tujih držav, leta 2009 54, leta 2010 41, leta 2011 40, letos pa okoli pet (natančnih številk nam v uradu predsednika države niso želeli izdati, tako da smo številke morali zbrati sami iz objav na njihovi spletni strani). Še bolj pa so se znižali stroški! Leta 2008 so samo najemi letal oziroma nakupi letalskih vozovnic davkoplačevalce po podatkih predsedniškega urada davkoplačevalce stali okoli 700 tisoč evrov, letos pa slabih 20 tisočakov (podrobnosti si lahko pogledate v tabeli). Pri tem pa se ne moremo znebiti občutka, da kljub vsemu njegovi državni in uradni obiski, delovni obiski, govori in predavanja ter bilateralna srečanja v tujini niso naključni oziroma se je v prvih štirih letih raje odpravil v tujino kot v volilnem letu, saj je več kot očitno vse podredil letošnjim jesenskim volitvam in vnovični izvolitvi za predsednika države.

Letos v pol leta obiskal štirikrat več občin kot pretekla leta Predsednik države Danilo Türk je tako svoje delovanje bolj usmeril v obiskovanje občin po Sloveniji. Poglejmo številke. Leta 2008 je obiskal 12 občin, v naslednjih treh letih pa 10, 6 in 10. Po drugi strani je samo v letošnjih sedmih mesecih obiskal kar 21 slovenskih občin, kar je glede na povprečje iz prejšnjih štirih let več kot štirikrat več! Prav tako se je Türk letos vsaj dvakrat več kot v prejšnjih letih udeleževal raznih prireditev, odprtij, slovesnosti in podobnih zadev po Sloveniji.

Urad predsednika ne želi posredovati podatkov Še bolj zanimivo je dejstvo, da v uradu predsednika države podatke o porabi proračunskega denarja le stežka posredujejo. Tako so nam na naše vprašanje, koliko so slovenske državljane in državljanke stala potovanja v tujino, posredovali le stroške najema letal oziroma letalskih vozovnic, ne pa tudi dejanskih stroškov bivanja njegove delegacije. Prav tako niso želeli posredovati zgoraj napisanih podatkih o obiskih v tujini in po Sloveniji, temveč smo jih zbrali sami na podlagi podatkov z njihove spletne strani.

Ne spreglejte