Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 6. 2008,
18.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 6. 2008, 18.32

8 let, 5 mesecev

Türk in Pocar o nujnosti sojenja Karadžiću in Mladiću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Danilo Türk je sprejel predsednika Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Fausta Pocarja.

Sogovornika sta se dotaknila dosedanjega dela sodišča ter opozorila na nujnost izvedbe kazenskih postopkov zoper preostale tri obtožence, ki so na begu, s čimer bi sodišče sklenilo svoje delo. Haaško sodišče je opravilo pomembno delo Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je v 15 letih svojega delovanja opravilo pomembno delo, pri čemer je bilo od 161 obtožencev 113 obsojenih, trenutno pa sodišče vodi kazenske postopke na osmih sojenjih, ki vključujejo 28 obtožencev. Kot sta še ocenila sogovornika, je sodišče na ta način opravilo že večino svojega dela, so sporočili iz urada predsednika republike.

Kljub temu pa sta Türk in Pocar izpostavila nujnost izvedbe kazenskih postopkov zoper obtožence Radovana Karadžića, Ratka Mladića in Gorana Hadžića, ki jih bremenijo najtežja kazniva dejanja, ki ne smejo ostati nekaznovana. Ukrepi za njihovo prijetje in sojenje bi omogočili, da bi se izvedela vsa resnica o genocidu v Srebrenici in zločinih proti človečnosti na območju nekdanje Jugoslavije. Prav to pa bi po njunem mnenju igralo pomembno vlogo pri prizadevanjih mednarodne skupnosti za vključevanje držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo.

"Obisk je bil pomemben in koristen" Türk je tudi poudaril pomen sodelovanja vseh držav s haaškim sodiščem, še zlasti tistih, katerih državljani so obtoženci sodišča. Ob tem je še menil, da bi pomoč sodišča v obliki praktičnih napotkov in nasvetov potrebovale predvsem države Zahodnega Balkana, ki prevzemajo polno pristojnost sodne oblasti za sojenje preostalim osebam, za katere bi se ugotovila odgovornost za vojne zločine ali zločine proti človečnosti v vojnah na območju nekdanje Jugoslavije. Pocar je svoj obisk v Sloveniji označil kot pomemben in koristen s stališča izmenjave ocen o delovanju sodišča in perspektiv za njegovo nadaljnje delo, so še sporočili iz predsednikovega urada.

Ne spreglejte