Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2008,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 8. 4. 2008, 15.48

8 let

Türk in Abdulah II. potrdila odlične odnose

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Danilo Türk je gostil jordanskega kralja Abdulaha II., s katerim sta potrdila odlične odnose med država in se zavzela za njihov nadaljnjih razvoj.

Še posebej sta se zavzela za razvoj na gospodarskem področju. Pozornost sta posvetila tudi razmeram na Bližnjem vzhodu, kjer je Jordanija pomemben dejavnik.

Kot je povedal predsednik republike, ki se je z Abdulahom II. tokrat srečal prvič, "v Sloveniji cenimo prispevek njegovega veličanstva osebno in Jordanije k miru, stabilnosti in napredku na Bližnjem vzhodu ter globalni prispevek, ki ga Jordanija daje v okviru ZN in ob drugih priložnostih".

Zakrbljujoče razmere na Bližnjem vzhodu

Kar zadeva razmere na Bližnjem vzhodu, je Türk dejal, da so zaskrbljujoče, "vendar pa se nikoli ne sme obupati". "Vedno so potrebni novi in novi poskusi in zaupamo v sposobnosti, kreativnost, dobro voljo in mednarodni ugled njegovega veličanstva in Jordanije, ki je aktiven dejavnik v prizadevanjih za mir na Bližnjem vzhodu," je dodal Türk.

Abdulah II. je v zvezi s tem izjavil, da sta slovenski predsednik in Slovenija trenutno v Evropski uniji v edinstvenem položaju, unija pa bi lahko odigrala ključno vlogo pri zbliževanju partnerjev za mir v bližnjevzhodni regiji. V tej regiji obstaja veliko izzivov, je dejal jordanski kralj, ki je ob izraelsko-palestinskem sporu omenil tudi Libanon, o čemer sta s Türkom prav tako govorila.

Nova stran v odnosih med Slovenijo in Jordanijo

Srečanje s Türkom je kralj označil kot novo stran v odnosih med Slovenijo in Jordanijo. Ob tem je izrazil upanje, da se bosta s predsednikom v zelo bližnji prihodnosti znova srečala. "To bo nova priložnost, da skupaj delamo za to, da v našo regijo privedemo mir in stabilnost," je dejal.

Prijateljstvo dobra garancija za prihodnost Kot je sicer spomnil Türk, imata Slovenija in Jordanija odlične odnose. Ti so po besedah Türka na politični ravni vseskozi izkazovali globoko medsebojno razumevanje in visoko etično vrednost. "Slovenija in Jordanija sta vseskozi zastopali enaka stališča, ko je šlo za vojno na Balkanu, zlasti v času vojne v BiH. Iskreno smo se skupaj trudili za pospeševanje mirovnih prizadevanj in za to, da se o tisti vojni pove vsa resnica," je dejal predsednika republike. "Prijateljstvo, ki se je skovalo v tistih težkih časih, je zelo dobra garancija, da skupaj delamo tudi naprej," je poudaril.

Možno gospodarsko sodelovanje prek Luke Koper

Türk in Abdulah II. sta načela tudi vprašanje gospodarskega sodelovanja, ki ga je po besedah predsednika republike možno še razviti. Ob tem je omenil vprašanje možnosti uporabe Luke Koper, s kraljem pa sta govorila tudi o možnostih, da se sklenejo še nekateri dodatni sporazumi. Sodelovanje med državama bi sicer lahko po besedah Türka potekalo na številnih področjih, tudi pri razvoju Evro-sredozemske univerze. Tudi kralj je izrazil upanje v nadaljnji razvoj gospodarskega vidika sodelovanja med državama.

Danes tudi z Janšo Jordanski kralj, ki ga spremlja kraljica Rania, se je danes sešel še s predsednikom vlade Janezom Janšo. V Slovenijo je sicer dopotoval v okviru turneje, med katero bo med drugim v sredo na obisku pri avstrijskem državnem vrhu. Kot so pred njegovo potjo sporočili v jordanski kraljevi palači, je turneja namenjene pogovorom o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Jordanija sklenila mirovno pogodbo z Izraelom

Jordanija, poleg Egipta edina arabska država, ki je sklenila mirovno pogodbo z Izraelom (26. oktobra 1994) in ki gosti 1,8 milijona palestinskih beguncev, največ v arabskem svetu, je namreč zelo vpeta v prizadevanja za rešitev izraelsko-palestinskega spora in drugih konfliktov v regiji. Skozi leta si je pridobila ugled države, ki vodi pragmatično in nekonfliktno zunanjo politiko, katere cilj so pravični odnosi s sosedami.

Jordanski kralj se je v minulih letih že srečal s Türkovima predhodnikoma, Janezom Drnovškom in Milanom Kučanom, a ob njunem obisku v Jordaniji. Kučan se je na uradnem obisku v Jordaniji mudil februarja 2002, pokojni Drnovšek pa je bil na delovnem obisku v Amanu junija lani.

Ne spreglejte