Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2011,
7.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 18. 11. 2011, 7.54

8 let

Tisočake evrov za gostije in telefone?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Delal sem v skladu s 64. členom ustave in z zakonom o narodnostnih skupnostih,« je Tibor Vöröš, bivši predsednik madžarske samoupravne skupnosti Občine Moravske Toplice, komentiral vloženo ovadbo.

Proti njemu so jo sestavili murskosoboški kriminalisti. "Po volitvah bom sklical tiskovno konferenco, na kateri bom razkril namen in zakulisje postopkov proti meni," je napovedal ovadeni Vöröš. Razočaran je nad ravnanjem policije: "Zaslišan sem bil 14. septembra in do danes še nisem dobil zapisnika." Vodja okrožnega tožilstva v Murski Soboti Žarko Bejek je potrdil prejem ovadbe zaradi suma storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. "O zadevi tožilstvo zbira dodatna obvestila in bo kmalu tudi odločilo," je še povedal višji državni tožilec Bejek.

Za sporna dejanja zagrožena kazen do treh let zapora Tožilec ima namreč v lažjih zadevah mesec dni časa, da ovadbo prouči, v težjih zadevah je ta rok tri mesece. Potem se odloči, ali bo na sodišču vložil zahtevo za preiskavo ali bo prosil za dopolnitev ovadbe. Če ni utemeljenih sumov, da je nekdo storil kaznivo dejanje, se ovadba zavrže. Po preiskavi se potem za kazniva dejanja, kjer je zagrožena kazen do treh let zapora, vloži obtožni predlog, za dejanja, kjer je zagrožena višja kazen, se vloži obtožnica. V prvem odstavku 209. člena Kazenskega zakonika je za kaznivo dejanje, ki je očitano Tiborju Vöröšu, zapisano: "Kdor si protipravno prilasti denar, premično stvar ali drug del tujega premoženja, ki mu je zaupano v zvezi z zaposlitvijo ali pri opravljanju gospodarskih, finančnih ali poslovnih dejavnosti ali pri opravljanju dolžnosti skrbnika ali mu je prepuščeno kot uradni osebi v službi, se kaznuje z zaporom do treh let."

Veliki reprezentančni stroški in druge nereacionalnosti? Več uradnih informacij zaenkrat ni na voljo, smo pa po spletu prejeli kup korespondence, v kateri nas Jože Sukič iz Šulinec opozarja na domnevne nepravilnosti pri porabi denarja, namenjenega madžarski narodni skupnosti v Občini Moravske Toplice. "Nepregledno in nepotrebno trošijo davkoplačevalski denar slovenskih delavcev in nič jim ni mar, da tisti, ki ta denar prigarajo, nimajo za kruh," je trdno prepričan Sukič, ki govori predvsem o velikih reprezentančnih stroških in neracionalnem razpolaganju z denarjem moravskotopliške madžarske samoupravne skupnosti, ko ji je predsedoval prav Tibor Vöröš.

Za izjavo smo zaprosili Žuži Vugrinec, ki je na položaju nasledila Vöröša. Pojasnila je, da so na skupnosti prejeli anonimno pismo in da so potem s policisti, ki so vodili postopek, sodelovali in predali potrebno dokumentacijo. Z ovadbo ni bila seznanjena. Ferenc Horvath, predsednik krovne madžarske skupnosti v Pomurju, je za ovadbo prav tako izvedel od nas: "Vem, da je bila anonimna prijava, ovadbe pa ne morem komentirati, ker je ne poznam."

Ne spreglejte