Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 4. 2012,
10.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 8. 4. 2012, 10.11

7 let, 12 mesecev

Ta teden bodo zaprisegli štirje novi župani, tudi ljubljanski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od šestih slovenskih občin, ki so 25. marca izvolile nove župane, jih pet še vedno vodijo pooblaščeni podžupani.

Novi župani bodo večinoma uradno zaprisegli še ta teden, tako bo tudi v prestolnici. So pa z delom že začeli župani, ki so bili izvoljeni 11. marca.

Potrditev mandatov V sredo bodo na sejah občinskih svetov potrdili mandata županu Mestne občine Ljubljana Zoranu Jankoviću in županu Dupleka Mitji Horvatu. Dan kasneje bo zaprisegel tudi novi župan Krškega Miran Stanko, v petek pa še župan Destrnika Vladimir Vindiš. Občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec bo novega župana potrdil na seji v ponedeljek, 16. aprila, so potrdili v občinah.

Župani so sicer z delom že začeli v ostalih občinah, kjer so v marcu potekale nadomestne županske volitve. Te so bile potrebne v skupno 11 občinah, ker so bili njihovi župani na decembrskih volitvah izvoljeni za poslance.

Lokalnih volitev še ni povsem konec A lokalnih volitev, ki so posledica nezdružljivosti poslanske in županske funkcije, še ni povsem konec. V Mirni Peči in Destrniku bodo morali namreč opraviti še nadomestne svetniške volitve, saj je bil novi župan izvoljen iz vrst občinskih svetnikov.

Volitve v občinske svete namreč po občinah potekajo različno. V skladu z zakonodajo tam, kjer imajo občinskih svetnikov dvanajst ali več, volitve potekajo po proporcionalnem volilnem sistemu. Ta tudi omogoča, da v primeru prenehanja funkcije enega od svetnikov, na njegovo mesto pride tisti, ki bi bil izvoljen, če odhajajoči svetnik ne bi bil.

Nadomestne volitve ne bodo potrebne v ... Tako denimo nadomestne volitve ne bodo potrebne v občinah Železniki, Metlika in Polzela, čeprav so bili tudi tam izvoljeni župani v tem mandatu občinski svetniki. Župan Železnikov Anton Luznar, župan Metlike Darko Zevnik in župan Polzele Jože Kužnik so z delom že začeli, na njihova svetniška mesta pa so sedli naslednji s kandidatnih list.

V občinah z manjšimi občinskimi sveti pa volitve potekajo po večinskem sistemu. In pri teh velja, da morajo vsakega svetnika, ki mu funkcija preneha, zamenjati z novim, ki je izvoljen na nadomestnih svetniških volitvah. Svetnika, ki bo v občinskem svetu občine Mirna Peč nadomestil novega župana Andreja Kastelica, bodo občani volili 17. junija. Kdaj bodo nadomestne svetniške volitve v Destrniku, pa še ni znano, saj bodo postopki za razpis nadomestnih svetniških volitev stekli po potrditvi mandata novemu županu v občinskem svetu, so pojasnili na občini.

Prvi prisegel župan Bovca Med občinami, ki so novega župana dobile 25. marca, je sicer prvi prisegel župan Bovca Siniša Germovšek. Edina županja me omenjenimi Rafaela Pintarič pa je vajeti v občini Radeče prevzela že sredi marca, po tem, ko je prepričljivo slavila v prvem krogu nadomestnih županskih volitev 11. marca.

Vsi omenjeni župani bodo občine vodili do konca aktualnega mandata torej slabi dve leti.

Janković edini od županov, izvoljenih za poslance, ki se zdaj vrača na županski prestol S potrditvijo mandata ljubljanskemu županu pa bo Zoranu Jankoviću po zgolj nekaj mesecih poslanskega mandata zaradi nezdružljivosti županske in poslanske funkcije slednja prenehala in bo moral zapustiti državni zbor. Janković je tako edini od županov, ki so bili izvoljeni za poslance, ki se zdaj vrača na županski prestol. Na njegovo mesto v poslanski klopi Pozitivne Slovenije bo sedla nekdanja atletinja Alenka Bikar.

Ne spreglejte