SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štuhec: Janša ne sme pasti, ker bo z njim padla osamosvojena Slovenija (VIDEO)

3

termometer

Pri vseh aferah so v ozadju vlekli niti ne samo sivi strici, ampak tudi strici brez las, je na javni tribuni Zbora za republiko povedal Ivan Štuhec.

Na javni tribuni Zbora za republiko v polnem kulturnem domu v Slovenj Gradcu so sogovorniki razmišljali o poročilu Komisije za preprečevanje korupcije in o pravni državi. Ekonomist Bernard Brščič meni, da Slovenija ni pravna država in da nikoli ni bila. Član zbora Borut Rončevič pa je menil, da se pravna država pri nas upošteva selektivno.

Brščič problem vidi tudi v sodniški etiki Slovenija v formalnem smislu ima pravno državo, ima zagotovljen ključen pogoj zunanje neodvisnosti sodstva, ni pa izpolnjen bolj pomemben pogoj, to je notranja neodvisnost, torej zavezanost sodstva idealom liberalne demokracije in univerzalnega humanizma, meni Brščič, ki je tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Problem vidi tudi v sodniški etiki, ki je po njegovih besedah obremenjena s pravnim pozitivizmom, obsedenostjo z zakonitostjo, vnemar pa pušča pomembnejši vidik, to je pravičnost.

Težava slovenskega sodstva je po njegovem tudi v tem, da zamenjuje neodvisnost z neodgovornostjo. "Trdim, da nimamo neodvisnega sodstva, imamo pa neodgovorno sodstvo, ki ne sprejema kritik, tako strokovne javnosti kot širšega družbenega diskurza o razmerah v sodstvu in širšem pravosodju," je dejal ekonomist, ki je prepričan, da če v kratkem ne bo prišlo do posega v to vejo oblasti, Sloveniji sledi popolni zlom, tako moralni, pravni, politični kot gospodarski.

Podobno je menil izredni profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije in v. d. generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo in znanost Borut Rončević, ki trdi, da se pravna država v Sloveniji uporablja selektivno. "In kadar se pravna država upošteva selektivno, je ni," je dejal Rončević.

Rončević: V primeru, ki je zatresel to vlado, se pravna država uporablja selektivno V primeru, ki je zatresel to vlado, se pravna država uporablja selektivno, je dejal Rončević, pri čemer je imel v mislih poročilo protikorupcijske komisije glede premoženja premiera Janeza Janše in Zorana Jankovića. Njegov sklep je, da v Sloveniji ni pravne države, in če je ni, se nanjo tudi ne smemo sklicevati. Po njegovem lahko storimo le, da delamo v smeri, da bi imeli pravno državo, kar morajo zahtevati vsi.

Na javni tribuni Zbora za republiko z naslovom Kdo nam je v resnici ukradel državo? s podnaslovom "Za odstranitev Janeza Janše so spet dovoljena vsa sredstva" sta poleg Brščiča in Rončeviča sodelovala še član sveta Zbora za republiko Jože Rant in teolog Ivan Štuhec.

Tudi Rant, ki je ocenil, da je Slovenija na prelomnem trenutku, je dejal, da je generalni vzrok za sindrom kriz pravzaprav nepravna država, ki pa ima svoje korenine globoko nazaj, tudi v času druge svetovne vojne.

Štuhec sebi ne dovoli, da bi mu kdorkoli omejeval politični prostor v Sloveniji Štuhec pa je glede vprašanja, zakaj se kot teolog ukvarja s političnimi vprašanji, dejal, da zato, ker sam sebi ne dovoli, da bi mu kdorkoli omejeval politični prostor v Sloveniji, za katerega je tudi kaj naredil, in ker ne dovoli, da bi v tej državi kdorkoli kristjanom in Cerkvi kot instituciji odrekal tiste pravice, ki jih sicer imajo vsi.

Med drugim je dejal tudi, da če pogledamo vse afere, od orožarske do Depale vasi, Patrie in te s komisijo, lahko po njegovem ugotovimo, "da so pri vseh aferah tudi v ozadju vlekli niti ne samo sivi strici, ampak tudi strici brez las". Glede predsednika vlade Janeza Janše pa je dejal, da ta trenutek simbolizira "še zadnji steber slovenske osamosvojitve v slovenski politiki, zadnji simbolni steber". "In ta steber ne sme pasti, ker bo z njim padla osamosvojena Slovenija," je poudaril Štuhec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin