Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2012,
18.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 18.54

7 let, 12 mesecev

Stres posvaril pred potrošništvom in omalovaževanjem duhovnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kriza, ki jo doživljamo, kliče po uspešnosti ukrepov za njeno premagovanje, del teh pa morata postati tudi vzgoja za moralne vrednote in promocija duhovne modrosti.

Ti znata namreč tehnološko uspešnost postaviti na svoje mesto, je v pridigi pri maši za domovini dejal nadškof Anton Stres. Opozoril je tudi pred omalovaževanjem duhovnosti.

V svoji pridigi v ljubljanski stolnici je ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres poudaril potrebo, da vzpostavimo pravo lestvico vrednot, iz katere bo razvidno, kaj je cilj in kaj je sredstvo. To namreč v družbenem, v potrošništvo usmerjenem okolju, v katerem smo, ni več jasno, "čeprav je ravno od odgovora na to vprašanje odvisno vse", je opozoril.

"Če se namreč pridobivanje sprevrže v cilj," tako Stres, "mu bomo življenje podvrgli, in to ne samo svoje, ampak hitro tudi življenje drugih". "Ni namreč bolj hladnokrvnega in neizprosnega tirana, kakor je pridobitništvo, za katero nič ni sveto in nedotakljivo. Zato Jezus tako odločno svari pred nevarnostjo njegove diktature. Materialna sredstva morajo ostati sredstva in morajo služiti življenju, ne pa, da življenje služi njim," je dejal.

Stres: Pomemben je pravi smisel življenja Bolj kot materialna sredstva je po besedah Stresa pomemben pravi smisel življenja, pri čemer pa tudi državi ne more biti vseeno, ali si in kako si državljani iščejo. "Če to področje iskanja poslednjega življenjskega smisla imenujemo duhovnost, potem te duhovnosti država nima pravice omalovaževati. To niso prostočasne dejavnosti, ampak zaslužijo vsaj tolikšno pozornost in spodbudo, kakor vsa druga prizadevanja, saj državljanom dajejo osrečujoč življenjski smisel," je opozoril nadškof. Ob tem je omalovaževanje duhovnosti ocenil kot pomanjkanje prave modrosti, prav pomanjkanje te pa je pripeljalo do krize, v kateri smo, je opozoril.

Maše za domovine so se udeležile nekatere vidne osebnosti iz slovenskega političnega in družbenega življenja. Med njimi predsednik vlade Janez Janša s soprogo, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič ter nekateri ministri in poslanci.

Ne spreglejte