SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stranka SDS na prvem mestu, SMC izgubila največ podpore

1

termometer

Stranka modernega centra je v tokratni Episcentrovi raziskavi izgubila največ podpore, in sicer šest odstotnih točk v primerjavi s preteklim mesecem. Na prvo mesto se je zavihtela stranka SDS.

Za Stranko modernega centra (SMC) bi po zadnji Episcentrovi raziskavi glasovalo 17,3 odstotka vprašanih. To je kar šest odstotnih točk manj v primerjavi s preteklim mesecem. Stranko SDS, ki je prehitela stranko SMC in je zdaj na prvem mestu, bi volilo 21,9 odstotka vprašanih.

Podpora je zrasla tudi stranki SD, in sicer za pet odstotnih točk. Zanjo bi tako glasovalo 15,8 odstotka vprašanih. Združena levica pa ostaja pri enakem odstotku podpore kot pretekli mesec (14,1). Za NSi bi glasovalo 7,2 odstotka vprašanih. DeSUS je po tokratni meritvi prestopila štiriodstotni prag za vstop v parlament. Za stranko upokojencev bi tokrat glasovalo 6,9 odstotka vprašanih (pretekli mesec 3,7 odstotka vprašanih).

Stranki SLS in ZaAB po rezultatih ankete tudi tokrat ne bi prestopili praga za vstop v parlament.

Velik upad podpore vladi Mira Cerarja Podpora vladi Mira Cerarja še naprej upada. A tokrat ni upadla zgolj za odstotno točko, kar se je zgodilo pretekli mesec, temveč kar za devet odstotnih točk. Podpira jo še 43 odstotkov vprašanih.

Katere stranke vprašani ne bi volili? Še vedno je največ takšnih, ki svojega glasu zanesljivo ne bi namenili stranki SDS. Da je zanesljivo ne bi volili, je odgovorilo več kot polovica vprašanih. Sledijo stranke NSi (24,3 odstotka), SMC (19,6 odstotka). Nekoliko se je povečal delež tistih, ki zanesljivo ne bi volili SD. Teh je 17,5 odstotka, kar za skoraj šest odstotnih točk več v primerjavi s preteklim mesecem. Združene levice ne bi volilo 16,6 odstotka vprašanih, podobno je pri stranki ZAB (16,5 odstotka). DeSUS pa ne bi volilo 11,1 odstotka vprašanih.

Sestavite koalicijo (graf spodaj): za stranke, ki jih želite v koaliciji, mora biti okvirček obarvan. Če stranke ne želite v koaliciji, jo izločite s klikom na okvirček.

Predsednik države Borut Pahor je še pridobil priljubljenost. V primerjavi s preteklim mesecem si je položaj utrdil, anketirani so mu namreč namenili za štiri odstotne točke več podpore. Na drugem mestu je evropska komisarka Violeta Bulc, a tej je podpora upadla za šest odstotnih točk. Tretje mesto pa zaseda evropska komisarka Tanja Fajon. Tej je podpora upadla za kar deset odstotnih točk. Upad je doživel tudi predsednik vlade Miro Cerar. Sicer ostaja še kar na četrtem mestu, a mu je v primerjavi s preteklim mesecem priljubljenost upadla za štiri odstotne točke.

Cerarju sledi evroposlanec Lojze Peterle, ki je skočil kar za tri mesta. Upad podpore za eno mesto pa je doživel predsednik SD Dejan Židan. Zdaj je na šestem mestu. Na sedmem mestu je predsednik DeSUS Karl Erjavec. Temu je priljubljenost zrasla, in sicer za sedem odstotnih točk. Erjavcu pa po vrsti sledijo Violeta Tomič, predsednik DZ Milan Brglez in na desetem mestu finančni minister Dušan Mramor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin