Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2018,
20.08

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Tea Lenarčič Gabrijela Horvat Erika Jež

Četrtek, 15. 3. 2018, 20.08

6 let, 1 mesec

Štipendije za ženske v znanosti letos pedologinji, kemijski tehnologinji in biokemičarki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Štipendije "Za ženske v znanosti" | Foto Jernej Kokol

Foto: Jernej Kokol

Slovenska nacionalna komisija za Unesco in družba L'Oreal Slovenija sta na današnjem dogodku na ZRC SAZU razglasili prejemnice štipendij nacionalnega programa Za ženske v znanosti 2018. Štipendistke so postale pedologinja Erika Jež, kemijska tehnologinja Gabrijela Horvat in biokemičarka Tea Lenarčič.

V Sloveniji nacionalni program Za ženske v znanosti že vse od leta 2006 opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti in s štipendijami nagrajuje njihovo znanstveno odličnost. Doslej sta partnerja programa podelila že 34 štipendij za znanstveno odličnost. Letos so štipendije podelili že dvanajstič zapored.

Erika Jež se pri svojem raziskovanju ukvarja z ovrednotenjem čiščenja onesnažene zemlje v Mežiški dolini s kelatnim liganidom in ocenami tveganja takšnega čiščenja za okolje. Svojo raziskavo opravlja na Centru za pedologijo in varstvo okolja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, njen doktorski študij pa poteka tudi na Fakulteti za agronomijo.
Gabrijela Horvat raziskuje na področju aerogelov, ki lahko služijo kot pomožna snov v zdravilih. V okviru svojega doktorskega študija na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru aerogele pripravlja iz okolju prijaznih materialov z uporabo zelene tehnologije.
Tea Lenarčič pa preučuje molekularno evolucijo proteinske domene za vezavo na površino celic, s poudarkom na preučevanju proteinov NLP za racionalno načrtovanje fitofarmacevtskih sredstev. Kot mlada raziskovalka na Kemijskem inštitutu v Ljubljani v okviru doktorskega študija na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani poudarek pri raziskovanju daje na preučevanje proteinov NLP. Rezultati njene raziskave so bili objavljeni tudi v znanstvenem članku v reviji Science.

Štipendije nacionalnega programa Za ženske v znanosti so na današnji prireditvi podelili generalna direktorica L'Oreal Slovenija Brigitte Streller, predsednik državnega zbora Milan Brglez ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

V zadnjih dveh desetletjih 20. stoletja se je v Evropski uniji povečevalo zanimanje za položaj žensk v znanosti, kljub temu pa položaj moških in žensk v znanosti še ni enakopraven.

Le 28,8 odstotka žensk

Po zadnjih podatkih Statističnega inštituta Unesco iz leta 2014 so raziskovalke po vsem svetu v manjšini, saj njihov delež znaša le 28,8 odstotka. V Evropi ta delež predstavlja 40 odstotkov.

V Sloveniji doktorski naziv dosega okoli 53 odstotkov žensk, a jih v raziskovalnih vodah ostane le 36,1 odstotka, kar je 3,9 odstotne točke pod evropskim povprečjem.

Nacionalni program Za ženske v znanosti je del širšega partnerstva L'Oreala in Unesca, ki že 20 let nagrajuje znanstveno odličnost in opozarja na pomen žensk v znanosti.

Ne spreglejte