Petek,
27. 6. 2008,
15.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 27. 6. 2008, 15.29

8 let, 5 mesecev

Sprejet zakon o cestninjenju tovornih vozil nad 3,5 tone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Poslanci so z 41 glasovi za in 12 proti sprejeli zakon o cestnini za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov.

Zakon daje podlago za cestninjenje na cestah, ki so usposobljene za daljinski promet tovornih vozil, in je eden korakov pri uvajanju elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku.

Zakon daje podlago za uvedbo nekaterih novih organizacijskih, funkcijskih in tehničnih metod, ki so potrebne za uvedbo elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku, vključno z opredelitvijo nadzornih pristojnosti.

Po zakonu bosta cestninjenje izvajala operater elektronskega cestninskega sistem - gospodarska družba, ki jo bosta ustanovila država in Družba za avtoceste v RS (Dars) - in zavezani ponudnik cestninjenja. Slednji bo na javnem razpisu pridobil koncesijo za vzpostavitev in vzdrževanje celotnega sistema in skrb za razmerja z uporabniki.

Operater bo moral zagotoviti cestninjenje v prostem prometnem toku z uporabo satelitskega določanja položaja in/ali mobilnih komunikacij z uporabo standarda GSM-GPRS in/ali mikrovalovne tehnologije na frekvenci 5,8 GHz.

Cestninjenje v prostem prometnem toku mora biti po zakonu zagotovljeno najkasneje do 1. januarja 2010. Država in Dars morata operaterja ustanoviti do 1. januarja 2009, koncesijo za ponudnika cestninjenja pa mora država podeliti do 31. maja 2009.