Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2023,
13.02

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

sodniki plače Ursula von der Leyen sodni svet

Četrtek, 28. 12. 2023, 13.02

4 mesece

Sodni svet o problematiki sodniških plač seznanil von der Leynovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Ursula Von der Leyen | Sodni svet je Ursulo von der Leyen seznanil, da niti vlada niti državni zbor nista izkazala nobenih aktivnosti za uresničitev odločbe v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, to je do 3. januarja 2024. | Foto Reuters

Sodni svet je Ursulo von der Leyen seznanil, da niti vlada niti državni zbor nista izkazala nobenih aktivnosti za uresničitev odločbe v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, to je do 3. januarja 2024.

Foto: Reuters

Sodni svet je danes predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen seznanil z neuresničitvijo ustavne odločbe glede sodniških plač. V pismu je znova izpostavil stališče, da zavzemanje za uresničitev odločbe ustavnega sodišča ni v nobeni povezavi s pogajanji za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, so sporočili iz Sodnega sveta.

O neuresničitvi odločbe ustavnega sodišča je Sodni svet pisno obvestil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa, predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, predsednico Evropske mreže sodnih svetov Dalio Vasariene in Jožeta Štrusa iz generalnega direktorata evropskega komisarja za pravosodje.

V pismu Sodni svet poudarja, da je problematika neustavnosti sodniških plač ostala v celoti nerešena. Ob tem je bila problematika neustavnosti sodniških plač v poročilu Evropske komisije o stanju pravne države za leto 2023 zaznana kot ena od prioritet, ki jo mora nasloviti vlada.

Niti vlada niti državni zbor nista izkazala nobenih aktivnosti

Sodni svet opozarja, da niti vlada niti državni zbor nista izkazala nobenih aktivnosti za uresničitev odločbe v roku, ki ga je postavilo ustavno sodišče, to je do 3. januarja 2024.

"Še več, predsednik vlade Robert Golob je v izjavah medijem poudarjal, da gre za vprašanje, ki bo rešeno v okviru sprejemanja novega sistema plač v javnem sektorju, pri čemer vsebina tega zakona sploh še ni znana niti ni jasno, ali in kdaj bo sploh vložen v zakonodajni postopek," je v pismu voditeljem EU zapisal Sodni svet.

Spotkast Dominika Švarc Pipan
Novice Spotkast z Dominiko Švarc Pipan: Ne smemo si zatiskati oči pred realnostjo

Po stališču Sodnega sveta zavzemanje za uresničitev odločbe ustavnega sodišča ni v nobeni povezavi s pogajanji za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju. Gre za upoštevanje bistva načela pravne države, enakovrednosti in medsebojnega spoštovanja vseh treh vej oblasti.

"Neupoštevanje odločbe ustavnega sodišča Sodni svet šteje za hudo kršitev načela pravne države in zanikanje vladavine prava ter ustavne ureditve Republike Slovenije," so med drugim zapisali.

Dominika Švarc Pipan
Novice Predlog ministrstva: Sodnikom in tožilcem po tisoč evrov dodatno na mesec

Sodni svet je naslovnike pisma obvestil tudi o napovedanih protestnih zborih sodnikov na slovenskih sodiščih, ki bodo 4. januarja, kakor tudi o tem, da bo vložena zahteva za izvršitev odločbe ustavnega sodišča, so še sporočili iz Sodnega sveta.

Miodrag Đorđević
Novice Šef vrhovnega sodišča bo umaknil sporno orožje
Ne spreglejte