Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2015,
12.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 25. 3. 2015, 12.16

6 let, 6 mesecev

SMC vztraja, da Fakina ne bo podprla, da znova postane prvi mož zdravstvene blagajne (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je podprla Sama Fakina za generalnega direktorja. Zdaj potrebuje še podporo v parlamentu. SMC vztraja, da ga ne bo podprla.

Samo Fakin, ki bi bil s podporo poslancev že tretji mandat na čelu približno 2,3 milijarde evrov "težke" javne zdravstvene blagajne, bo poslanke in poslance kljub temu skušal prepričati, da ga podprejo.

SMC ponavlja, da Fakina ne bo podprla, saj zdravstvena blagajna do zdaj z državo ni ustrezno sodelovala

Fakin ne vidi razlogov, da bi mu podporo odrekli. Po njegovih besedah so namreč edina blagajna v javnem sektorju, ki zadnjih deset let posluje v skladu s fiskalnim pravilom. "Prav tako smo lani poslovali pozitivno in tako nameravamo tudi letos, če seveda vlada ne načrtuje nekih neprijetnih posegov. In ne nazadnje je z nami zadovoljno tudi računsko sodišče."

Iz SMC pa so sporočili, da vztrajajo pri svojem stališču, da Fakina, ki je bil na čelu ZZZS že dva mandata, ne podprejo, zlasti zato ker so čakalne dobe za posamezne posege nedopustno dolge, ker se kakovost košarice zdravstvenih storitev znižuje in ker sistem potrebuje reorganizacijo ter jasnejšo razmejitev izvajanja javne in zasebne zdravstvene dejavnosti.

Premier Miro Cerar, čigar stranka ima v parlamentu 36 od 90 glasov, pa je že konec januarja v državnem zboru dejal, da zdravstvena blagajna do zdaj z državo ni sodelovala na ustrezen način.

"Država pa ni bila sposobna zagotoviti potrebne reforme. Na podlagi teh izkušenj, našega koalicijskega programa in operativnega načrta moramo to zadevo peljati drugače, zato potrebujemo drugačen sistem. Ne takšen, v katerem minister nosi odgovornost, z denarjem pa razpolaga zdravstvena blagajna, in to na način, ki ne omogoča reforme. Zato želimo omogočiti spremembe tudi tam, kjer se razpolaga z denarjem, da bo tam odgovorna oseba, katere vizija je reforma, ki je kompatibilna s programom vlade," je med drugim pojasnil premier.

Zavod za večjo učinkovitost potrebuje kadrovsko, organizacijsko in finančno samostojnost Fakin pa je za Planet Siol.net spomnil, da zdravstvena reforma še ni napisana, in ob tem poudaril, da zavod dokazljivo deluje učinkovito. Zato se ne zavzema za njegovo temeljito prenovo, temveč zgolj za njegovo preoblikovanje v morda javni zdravstveni sklad, saj za večjo učinkovitost potrebuje kadrovsko, organizacijsko in finančno samostojnost.

"Tako bi imeli svojo kolektivno pogodbo in način organiziranja in ne bi bili vedno odvisni od zakonov, ki so sprejeti oziroma se sprejemajo za javne zavode na področju državne uprave."

Meni namreč, da ti zakoni preprečujejo večjo učinkovitost ZZZS. "Tako na primer zahtevajo, da je masa plač ista kot leta 2014, kar pomeni, da na primer ne morem zaposliti deset farmacevtov, ki bi nadzorovali preveliko predpisovanje zdravil. In ker zanje ne morem nameniti pol milijona evrov, bomo imeli za pet milijonov evrov večjo porabo zdravil. In to velja za veliko področij, med drugim tudi za bolniški dopust, cene zdravstvenih storitev itd."

Katere so njegove prioritete v morebitnem novem mandatu? Povedal je še, da ima ZZZS strateški načrt za prihodnjih pet let, pa tudi rešitve za čakalne dobe, stabilno financiranje, med njegovimi prioritetami bodo tudi ohranitev univerzalne košarice zdravstvenih pravic, promocija zdravja oziroma zdravega sloga življenja, sodelovanje pri rešitvah za dolgotrajno oskrbo, skrb za dostopnost izvajalcev tako vsebinsko kot količinsko in tako dalje.

Če poslanke in poslanci Fakina ne bodo podprli, je treba imenovati v. d. generalnega direktorja, razpis pa ponoviti. To pa bi pomenilo, da bi bili izgubljeni najmanj trije meseci.

Fakinu se štiriletni mandat izteče 15. maja letos.

Ne spreglejte