Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
19. 9. 2014,
17.01

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 19. 9. 2014, 17.01

8 let, 3 mesece

SMC ostaja prepričljivo najmočnejša, ZL pridobiva, NSi izgublja

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stranka novopečenega predsednika vlade ostaja najmočnejša v državi. Na drugem mestu je še naprej SDS, s tretjega se s tretjino manj podpore kot avgusta umika NSi, nadomešča jo ZL.

Stranka Mira Cerarja ima še naprej prepričljivo najvišjo podporo med vsemi strankami v državi. Po septembrski anketi Episcentra bi se zanj in za njegove strankarske somišljenike odločila dobra tretjina (34,2 odstotka) vseh, ki bi odšli na volišča. To je sicer tri odstotne točke več, kot je SMC anketa namerila prejšnji mesec.

Na drugem mestu ostaja Slovenska demokratska stranka, največja stranka opozicije v državnem zboru, za katero bi se odločilo 17,6 odstotka volivcev, dobri dve odstotni točki več kot prejšnji mesec. ZL navzgor, NSi navzdol V nasprotju z avgustom, ko ji je Episcenter nameril 10,4-odstotno podporo, se s tretjega mesta umika Nova Slovenija, nanj pa prihaja Združena levica, za katero se je tokrat izreklo 10,8 odstotka vprašanih, več kot tri odstotke več kot pretekli mesec.

Politično moštvo Ljudmile Novak je doživelo sploh največji upad med vsemi strankami, septembra bi NSi na voliščih izbralo 6,7 odstotka vprašanih, tretjina manj, kot jih je Episcenter izmeril mesec po državnozborskih volitvah.

Slabše za Erjavca in Bogoviča Če bi bile volitve ta mesec, bi okroglih deset odstotkov glasov, dober odstotek več kot pred štirimi tedni, zbrali Socialni demokrati, po drugi strani pa bi se slabše odrezala stranka Karla Erjavca. Dobila bi šest odstotkov glasov, petino manj kot avgusta.

Z nižjo podporo volivcev se na septembrsko lestvico uvršča tudi Slovenska ljudska stranka Franca Bogoviča, ti bi ji v primerjavi z avgustom, ko je imela štiriinpolodstotno podporo, tokrat namenili 3,8 odstotka.

Na repu strankarske lestvice ostaja Zavezništvo Alenke Bratušek, čeprav z višjo podporo kot avgusta. Episcentrova anketi mu je tokrat namerila 1,8 odstotka glasov, slabega pol odstotka več kot mesec prej. Zanesljivo ne: SDS, ZaAB in NSi Anketirani so se izrekali tudi o tem, katere stranke zanesljivo ne bi volili. Največ (58,8 odstotka) jih pravi, da je to Slovenska demokratska stranka, sledita ji Zavezništvo Alenke Bratušek (19,8 odstotka) in Nova Slovenija (17,8 odstotka).

12,3 odstotka je takšnih, ki na volišču nikakor ne bi obkrožili številke pred stranko Socialnih demokratov, 10,7 odstotka pa jih tako zatrjuje za Stranko Mira Cerarja.

Združena levica v nobenem primeru ne bi prepričala 9,4 odstotka volivcev, desetinko odstotka manj pa jih tako navaja za stranko DeSUS.

Cerar in Pahor pri vrhu lestvice priljubljenih Miro Cerar, ki v teh dneh, potem ko je državni zbor v četrtek potrdil njegovo vladno ekipo, začenja vleči prve poteze kot premier, ostaja najbolj priljubljen politik v državi. Sledi mu predsednik republike Borut Pahor, oba sta v primerjavi z avgustom izgubila nekaj priljubljenosti.

Vprašani so manj kot prejšnji mesec naklonjeni še Alenki Bratušek iz istoimenskega Zavezništva ter predsednikoma DeSUS in Slovenske demokratske stranke Karlu Erjavcu in Janezu Janši.

V primerjavi s preteklim mesecem sta se septembra bolje odrezala Luka Mesec iz Združene levice in predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan.

Ne spreglejte