SiolNET. Novice Slovenija
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski ribiči gredo na Evropsko sodišče za človekove pravice

0,75

termometer

Ribiči | Številne hrvaške kazni, ki so jih prejeli slovenski ribiči, so že postale pravnomočne in izvršljive. | Foto: STA
Številne hrvaške kazni, ki so jih prejeli slovenski ribiči, so že postale pravnomočne in izvršljive. Foto: STA

Kazni hrvaških oblasti slovenskim ribičem zaradi ribolova so v delu morja, ki si ga lastita tako Slovenija kot Hrvaška, postale pravnomočne in izvršljive. Ribiči se zato obračajo na Evropsko sodišče za človekove pravice, poroča Delo. 

Koprski ribič Matjaž Radin in še osem preostalih ribičev, ki so prejeli glavnino vseh kazni zaradi ribolova v delu morja, ki si ga lastita tako Slovenija kot Hrvaška, se sprašujejo, na koga naj se obrnejo, če jim hrvaške oblasti zaplenijo plovilo, avtomobil ali kakšno drugo premoženje.

Povedali so tudi, da so jih celo spodbujali, naj lovijo na celotnem območju, ki pripada Sloveniji v skladu z arbitražno razsodbo, da bi dokazali izvajanje jurisdikcije v tem delu morja.

Da na koncu ne bi nosili posledic meddržavnega spora, potrebujejo konkretnejše zaveze, poudarjajo. Številne hrvaške kazni, ki so jih prejeli, so namreč že postale pravnomočne in izvršljive.

Višini prejetih kazni ne sledijo več 

 "Višini prejetih kazni že dolgo ne sledimo več, saj bi bilo nemogoče. V času, ko je del morja, ki si ga lastita obe državi, zanimiv za ribolov, se pravi od julija do konca novembra, dobimo tudi po tri kazni na dan," razlaga Radin, ki se boji, da slovenska država sploh ne bi hotela sosedi plačati kazni, saj vendar zagovarja stališče, da gre za slovenske teritorialne vode.

Naša država je ribičem zagotovila, da jih bo pred hrvaškimi oblastmi zaščitila tako s slovensko policijo kot s pokritjem glob, a z izjemo tega načelnega stališča konkretnih odgovorov na vprašanja Radin doslej še ni dobil, zato jim, kot pravi, preostane le še tožba pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. 

Novice Slovenska ribiča v Slivniškem jezeru ujela rekordno velikega soma #foto RD Celje, Maraton v somijadi Sportal Celjski ribiči pripravljajo "Maraton v somijadi" Novice Hrvaški ribič ujel sto kilogramov težko "vodno pošast" #foto Jonas Vingegaard Sportal "Ribič" ujel največjo ribo Jonas Vingegaard Sepp Kuss Sportal "Ribič", ki zapira pot našemu Tadeju Pogačarju
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin