Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 6. 2008,
10.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 25. 6. 2008, 10.04

8 let, 5 mesecev

Slovenska Pristava Košček Slovenije izven Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenci iz Clevelanda in okolice se že od zgodnjih 60. let prejšnjega stoletja ob vikendih zbirajo kakšnih 50 kilometrov severovzhodno od mesta na Slovenski Pristavi.

Tam so lani dokončali tudi novo dvorano, ki so jo poimenovali po najbolj znanem slovenskem politiku iz Ohia, nekdanjem senatorju Frenku Lauschetu.

Zemljišče kupili za zbiranje mladine Slovensko Pristavo zadnjih sedem let vodi Milan Ribič, ki je povedal, da so ameriški Slovenci zemljišče kupili leta 1961 predvsem za to, da bodo imeli prostor za zbiranje mladine. "Začetki so bili skromni. Leta 2006 pa smo začeli zbirati denar za širitev in začeli graditi. Dvorana je sčasoma postala premajhna in smo se začeli pogovarjati, kako naprej. Starejšim članom se je sicer zdelo, da so zadeve takšne, kot so bile, v redu, vendar smo se potem vseeno odločili, da gremo naprej."

Več kot 90 odstotkov prostovoljnega dela

"Ko so Slovenci izvedeli, da se gradi, so prišli pomagat in hvala bogu imamo mojstre za vsako stvar. Več kot 90 odstotkov dela je bilo prostovoljnega, s čimer smo prihranili veliko denarja. Od Lauschetovega sklada, ki ga vodita Jim in Madeline Debevec, smo dobili 130.000 dolarjev. Veliko dvorano smo tudi poimenovali po pokojnem slovenskem senatorju. Omenjeni sklad vsako leto med slovenske organizacije v Clevelandu razdeli denar od obresti in dividend. Lausche je vedno rad prihajal na Pristavo, nekoč celo s helikopterjem. Veliko denarja smo zbrali tudi s prostovoljnimi prispevki, sproti pa se financiramo s članarinami."

Pristava kot zbirna točka za vse

Slovesna otvoritev obnovljenih prostorov je bila 27. maja 2007 z udeležbo skoraj 1000 ljudi, med katerimi je bil tudi župnik Marije Vnebovzete v Clevelandu John Kumše, ki je dvorano blagoslovil. Ribič pravi, da so Slovenci v Clevelandu nasploh zelo aktivni, saj imajo svoje pevske zbore, kot so Fantje na vasi, Korotan, plesno skupino Kres, veliko je polka ansamblov, številnih klubov iz različnih delov Slovenije, Pristava pa je takšna zbirna točka za vse.

"Pristava ima več kot 800 članov, kar skupaj z družinami nanese okoli 2000 ljudi. Imamo veliko športnih prireditev, predvsem v odbojki, in včasih so bila to hudo resna tekmovanja med Slovenci iz Clevelanda, New Yorka, Chicaga in tudi Kanade. Pa še smučarsko skakalnico smo zgradili. Imamo veliko mladih, ki sedaj še posebej radi prihajajo. Tule imamo največjo skupino mladih od vseh ameriških Slovencev, pa tudi v primerjavi s Kanado," je dejal Ribič.

Člani Slovenci ali njihovi partnerji

"Člani so lahko Slovenci ali tisti, ki so poročeni s Slovenci. Dosmrtno članstvo stane 400 dolarjev, lahko pa se kupijo tudi letne članske izkaznice za 40 dolarjev," je dejal Ribič in dodal, da nove člane pred sprejemom malce preveri tudi odbor. Pristava, ki ji pravijo "košček Slovenije izven Slovenije" je bila kupljena za 21.000 dolarjev, s prostovoljnim delom pa so kasneje postavili otroška igrišča, zgradili dvorano, poimenovano po enem od pobudnikov ustanovitve Hinku Lobetu, imajo tudi olimpijski bazen, počitniško naselje, kjer so bile najprej prikolice, sedaj pa se gradijo bungalovi.

Sezono odprejo s piknikom

"Poleg lastnih vodnih virov imamo danes tudi nahajališče zemeljskega plina," je dejal Ribič. Na Pristavi prvo nedeljo v juniju odprejo sezono s piknikom, sklenejo pa jo ponavadi oktobra s kolinami. Po novem bodo imeli tudi silvestrovanja. Ob vhodu na Pristavo je oskrbnikova hiša, obiskovalci na začetku opazijo majhno spominsko kapelico, velik križ in spomenik žrtvam povojnega komunističnega nasilja z imeni največjih grobišč. Postavljena je tudi kapelica Brezijanske Marije in spominsko obeležje slovenskim domobrancem iz druge svetovne vojne. "Zanesljivo ste slišali, da je bilo v preteklosti nekaj trenj, vendar mi nismo nobena politična organizacija. Za Slovence pa tako ali tako velja rek: pet Slovencev pet političnih strank," se je pošalil Ribič.

Mamini starši bežali pred komunisti

Milan Ribič se je rodil 12. septembra 1947 v Križevski vasi pri Dolskem med Litijo in Ljubljano. V ZDA se je preselil leta 1971 skupaj z mamo, ki je želela biti blizu svoje družine. Mamini starši iz družine Povirk so po drugi svetovni vojni bežali pred komunisti. V ZDA se je potem izšolal za strojnega orodjarja. Soproga Breda prihaja z Gorenjske, v ZDA pa je prišla leta 1972. Pred dnevi je po Andreju in Klemnu tudi njun najmlajši sin Andrej na Pristavi proslavil diplomo. Ribič je predsednik slovenske Pristave zadnjih sedem let, skupaj pa 11 let. Prvič je bil izvoljen za predsednika leta 1991. Prvi predsednik slovenske Pristave je bil sicer Jernej Slak.

Ne spreglejte