Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
21. 9. 2016,
15.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

13

Natisni članek

Mateja Vraničar Erman ministrstvo za finance Miro Cerar

Sreda, 21. 9. 2016, 15.12

6 let, 6 mesecev

Finančna ministrica Vraničar Ermanova članica kulta

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

13

Mateja Vraničar Erman | Foto STA

Foto: STA

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki jo je danes potrdil državni zbor, je del društva Zdrava atmosfera. Društvo med drugim daje priporočila ministrstvom ter vladi, njegovega duševnega voditelja pa Vraničar Ermanova naslavlja z beli mag. "Vraničar Ermanova je ta prava ženska," o ministrici pravi vodja društva Ani Berginc.

Poslanci in poslanke so danes za finančno ministrico potrdili Matejo Vraničar Erman. Dosedanja sekretarka si je kot ključni prioriteti na položaju ministrice postavila konsolidacijo javnih financ ter učinkovitejše pobiranje davkov.

Zgodbo je razkril časnik Finance, ki je povezave Mateje Vraničar Erman z društvom Zdrava atmosfera začel preverjati na podlagi objave uporabnika družbenega omrežja Twitter. Predsednik vlade Miro Cerar je za Finance izrazil prepričanje, da "tako kot doslej tudi v bodoče njena zasebnost ne bo imela vpliva na njeno profesionalno delo v vlogi ministrice za finance". 

Za kaj se društvo zavzema? "V današnji družbi, ki je do te mere podlegla industriji in vladavini denarja, da človek izgublja svojo človečnost, je skrajni čas, da prebudimo vrednote, ki nam zagotavljajo človeka vredno življenje. Na svetu je vse več nasilja, vse manj je srečnih ljudi. Tehnološki napredek nam ne zagotavlja človeškega razvoja, celo več, vse bolj postajamo nečloveški, nesocialni in nesolidarni. Sodobna tehnologija omogoča večji dobiček tistim, ki si na račun ustrahovanih množic, nevednosti in siromaštva, nečlovečnosti in nasilja, kopičijo bogastvo, da bi v imenu kapitala, ki je postal ultimativni vladar sveta, zasužnjili celotno človeštvo," navajajo na spletni strani. 

V društvu tudi mož in sodelavka

Vraničar Ermanovi naj bi društvo, kot je zapisala v na spletu objavljenem pričevanju, pomagalo iz stiske. Pojavlja se tudi v videih društva, objavljenih na spletnem portalu YouTube. Del kulta je tudi njen mož Blaž Erman, poročajo Finance - tudi njegovo pričevanje je objavljeno na spletu.

Med pričevanji na spletu pa najdemo tudi ime Irena Zakotnik - gre še za eno uslužbenko finančnega ministrstva. O njenih povezavah z društvom so že poročale Slovenske novice.

Pričevanje kandidatke za ministrico o društvu

"Do učitelja Dragutina Barušića sem prišla po več letih iskanja odgovorov na svoje stiske in nezadovoljstva pri različnih učiteljih in 'učiteljih'.

V prvem trenutku me je pritegnil, saj sem se od vsega začetka počutila sprejeto in ljubljeno. Nobene zadržanosti, počasnega ocenjevanja en drugega, nobenega občutka podrejenosti in nadrejenosti, ki je tako pogosta v odnosu učitelj - učenec.

Sprva malo zbegana zaradi drugačnega pristopa k učenju, zaradi velike spontanosti in odsotnosti logične učne metode, kakršno naš um tako rad pograbi, sem hitro prepoznala spremembe v sebi in premike, ki mi pomagajo biti bolj sproščena, radostna, prisotna v trenutku, s tem pa boljši človek, ki lahko dodaja vrednost tudi drugim ljudem, ki prihajajo v stik z mano. Res je, brez lastnega truda sprememb ni, vendar so le te z Dragovo pomočjo hitrejše, temeljitejše in trajnejše. Končno se jih tudi sama zavedam.

Vzdušje sproščenosti in sprejetosti, ki ga ustvarja moj/naš beli mag Drago v sodelovanju s skupino zvestih učencev je odličen in varen prostor za učenje, v katerem se zavem svojih omejujočih prepričanj in jih z Dragovo pomočjo odstranjujem in presegam."

Darila društva ministrstvom. Vir: http://www.zdravaatmosfera.si/?subpageid=366 | Foto: Spletna stran www.zdravaatmosfera.si Darila društva ministrstvom. Vir: http://www.zdravaatmosfera.si/?subpageid=366 Foto: Spletna stran www.zdravaatmosfera.si Kaj je društvo Zdrava Atmosfera?

Na Ajpesu razkrivajo naslednje:

- društvo je bilo ustanovljeno decembra 2011 in ima sedež v Laškem;

- zastopa ga Anica Berginc;

- srečanja imajo v Ljubljani in v Celju;

- "lider" društva je Dragutin Barušič, ki ga navajajo kot učitelja in mojstra, Vraničar Ermanova ga, kot že napisano, naziva beli mag.

"Vraničar Ermanova ločuje službeno in zasebno"

V zadnjih dveh letih je imelo društvo po 1.600 evrov prihodkov, ob čemer dodajmo, da imajo po navedbah na spletni strani dvakrat tedensko predavanja v Ljubljani in Celju. Na vprašanje, ali niso prihodki društva nizki glede na frekvenco srečanj, vodja Anica Berginc odgovarja takole: "Predavanj se udeležuje okrog 20 ljudi. Imamo simpatizerje, pripadnike in pripravnike, vse v društvu pa je prostovoljno. Če se nekdo želi učiti, lahko plača članarino."

Berginčeva ne vidi razloga, da bi aktivno udejstvovanje Vraničar Ermanove v društvu predstavljalo problem ob njeni kandidaturi za ministrico. "Vidim jo kot izvrstno finančnico, hvala bogu, da je prišla. Predana je delu, da pa se lažje sooča s stresom, tudi novinarskimi vprašanji, pa potrebuje moč. Ponjo je prišla k našemu učitelju. Če bi znali ceniti spretnosti našega učitelja, bi vsi prišli k njemu, in Slovenija bi prišla na pravo pot," pravi in dodaja, da je Vraničar Ermanova ta prava ženska za položaj. 

Berginčeva ima sicer na naslovu društva registrirano podjetje za prevoze bolnikov.

Ne spreglejte